Stedendriehoek

Jeugdige karter drie keer oprij naar wereldkampioenschap

EERBEEK/EINDHOVEN – Dankzij een verdienstelijke vijfde plaats tijdens de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max plaatste Robert de Haan zich opnieuw voor de Grand Finals, het jaarlijkse wereldkampioenschap voor Rotax Max-rijders dat dit jaar in Brazilië wordt gehouden.

Het was voor de pas twaalfjarige rijder uit Eerbeek al de derde keer op rij dat hij zich kwalificeerde voor het prestigieuze evenement. Een uniek feit dat geen enkele Nederlander ooit eerder presteerde! Na zijn deelname als rookie in de Micromax-klasse (2016) en de Minimax-klasse (2017), doet hij dit jaar mee in de Junioren-klasse.

“De derde keer op rij. Cool! Ik ben ervan onder de indruk”, zei Robert na afloop van de races op circuit De Landsard in Eindhoven. Daar was hij na een knappe inhaalrace als vijfde geëindigd in de finale van de Junioren-klasse en staat nu tweede in het kampioenschap. “Nu het ticket binnen is, is er een last van mijn schouders gevallen. Ik heb er hard voor gewerkt, harder dan ooit. Dat geeft me een trots gevoel.” Dat Robert er hard voor heeft moeten knokken, is begrijpelijk. Alle drie de keren plaatste de rijder van topteam CRG Holland zich als rookie voor de Grand Finals, als eerstejaars in de klasse dus. Dat maakt zijn prestatie des te knapper.

In 2016 debuteerde hij op het WK. Destijds werd hij in Italië prompt vicekampioen in de Micromax-klasse. Vorig jaar deed hij in Portugal mee in de hogere Minimax-klasse en werd toen heel knap vierde. Nu wacht hem in Brazilië dus het WK in de Junioren-klasse, nóg een stapje hoger.

Mooie toekomst
Het WK geldt als de Olympische Spelen van de kartsport. Eind november komen ongeveer 360 rijders uit 50 landen bijeen op het Braziliaanse circuit. Wie het WK wint, heeft vaak een mooie toekomst in de kart- en/of autosport. Robert won weliswaar nog niet, maar dat hij nu al voor de derde keer meedoet en al eens vicekampioen werd, duidt erop dat hij op zijn minst een zeer beloftevol rijder is.

Dat mag hij dit jaar gaan bewijzen op het International Circuit Paladino in Conde, gelegen in het uiterste oosten van het immense Zuid-Amerikaanse land. Robert besefte dat de locatie van het WK van dit jaar het evenement extra bijzonder maakt. “Ik ben nog nooit zo ver van huis geweest. Ik heb er heel veel zin in. De WK’s van de vorige jaren waren een heel leuke ervaring. Het is de mooiste afsluiting van het seizoen die je maar kunt wensen.”

Aangezien het zijn derde WK-deelname is, weet hij hoe zo’n evenement verloopt. Wel is veel nieuw. Zo kent hij het circuit nog niet. “Ik rijd daar ook op een ander chassis. En ook de tegenstanders ken ik niet. Maar ik ga daar gewoon lekker plezier maken. Het is een geweldige ervaring.” En wat het sportieve gedeelte betreft? “Natuurlijk wil ik winnen, maar ik weet niet goed wat ik moet verwachten. Een plek in de top tien zou in ieder geval heel mooi zijn!”