Stedendriehoek

Je ziet wat je ziet”

ZUTPHEN – Zutphen Concreet is een kunstmanifestatie in Zutphen gedurende de maanden juni, juli en augustus. Op en in verschillende historische locaties in de binnenstad worden beelden, schilderijen, glasobjecten en andere kunstwerken geëxposeerd, die gemaakt zijn volgens de gedachte van concrete kunst. Ook wordt het fenomeen ‘concreet’ belicht vanuit de poëzie, filosofie, spiritualiteit en wetenschap.

“Een kleine drie jaar geleden is het idee voor Zutphen Concreet bij toeval ontstaan”, vertelt mede-curator en kunstenaar Eef de Graaf. “Tot en met mijn twaalfde jaar bezocht ik iedere zomervakantie mijn grootouders in Zutphen; ik kom zelf uit Delft. Een paar jaar geleden nam mijn vrouw mij mee op stedentrip naar Zutphen om de nostalgie te herbeleven. Ik kwam langs een affiche dat mij nieuwsgierig maakte. Als kunstenaar ben je namelijk constant op zoek naar een plek om je kunst te presenteren. Ik was zeer onder de indruk van Dat Bolwerck en hoorde dat de eigenaar, Vincent Peppelenbosch, vol plannen zat voor het gebouw. Hoewel concrete kunst redelijk onbekend is, vond hij het interessant. Samen met een collega-kunstenaar, Roland de Jong Orlando, gingen we kijken naar de mogelijkheden binnen Dat Bolwerck, maar al snel wilde Vincent het groter maken. Hij wilde heel Zutphen erbij betrekken.”

Binnen drie jaar tijd is het idee uitgegroeid tot de kunstmanifestatie die het nu is: kunstwerken van 38 landelijk en internationaal werkende kunstenaars op 6 locaties (drie binnen en drie buiten). “We hebben geprobeerd zoveel mogelijk verschillende disciplines en technieken in huis te halen. Je volgende vraag is natuurlijk: wat is concrete kunst? Concrete kunst vindt zijn oorsprong in het Russische constructivisme, maar heeft ook veel invloed van de Stijl. In 1930 werd de aanduiding geïntroduceerd door Theo van Doesburg. Hij omschreef het als abstracte kunst die universeel duidelijk moest zijn en het product moest zijn van de bewuste, rationele geest van een kunstenaar. In de praktijk is concrete kunst synoniem geworden voor abstract-geometrische kunst. Door kunstkenners wordt concrete kunst ook wel constructivisme genoemd. Deze kunstvorm heeft geen diepere bedoelingen: je ziet wat je ziet. Maar het is wel doordacht.”

Dat Bolwerck en Marspoort Galerie zijn woensdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Alle locaties zijn gratis te bezichtigen. Kijk voor een overzicht van de kunstenaars en de locaties met openingstijden op www.zutphenconcreet.nl. Een catalogus is te koop voor 5 euro bij alle binnenlocaties.