Stedendriehoek

Jan Terlouw trapt op gaspedaal voor AutoMaatje

ZUTPHEN – Oud-politicus en schrijver Jan Terlouw gaat de eerste rit van AutoMaatje Zutphen/Warnsveld rijden. Dit gebeurt bij de feestelijke start van AutoMaatje op vrijdag 5 oktober om 10.00 uur op de Houtmarkt in Zutphen. Iedereen is welkom om daarbij te zijn.

Terlouw verzorgt het vervoer voor een mevrouw uit Zutphen die een wens heeft ingediend bij de Nationale Ouderendag, ook op 5 oktober. Ze wil, samen met een vrijwillige wensvervuller, een kopje koffie drinken in het Volkshuis. Omdat beiden geen auto rijden, verzorgt AutoMaatje het vervoer.

Lex Hemelaar vertelt: “AutoMaatje is een eenvoudige vervoerservice van deur tot deur voor mensen die minder mobiel zijn. Vrijwillige chauffeurs met een sociaal hart maken een beetje tijd vrij om met hun eigen auto stadsgenoten te vervoeren. Tegen een geringe vergoeding van 30 cent per kilometer brengen ze ouderen naar plekken waar ze anders maar moeilijk kunnen komen. Bijvoorbeeld omdat ze geen auto (meer) rijden, fietsen niet meer gaat en er geen hulp is vanuit de naaste omgeving. Met AutoMaatje zorg je als inwoners zelf voor elkaar en heb je ook nog eens leuke ontmoetingen! ANWB AutoMaatje is al in 35 steden actief. Het heeft al duizenden ouderen vervoer op maat en vele sociale contacten gebracht.” 

Hoe werkt het?
Hij vervolgt: “Bent u minder mobiel? Dan kunt u al vanaf 1 oktober gebruik maken van AutoMaatje. Twee dagen van tevoren belt u tussen 10.00 en 14.00 uur met 0575-234020. U krijgt dan één van onze coördinatoren, Hannie of Gerry, aan de lijn. Aan haar geeft u de gewenste bestemming, dag en tijdstip door. Zij gaat vervolgens op zoek naar een beschikbare chauffeur. Als ze die gevonden heeft, belt ze u terug en informeert ze u over de kosten. De chauffeur staat op het afgesproken tijdstip bij u voor de deur, brengt u naar de gewenste bestemming en weer terug. Terug thuis betaalt u het afgesproken bedrag contant aan de chauffeur.”