Stedendriehoek

Intercultureel muziekfestival voor jong en oud

ZUTPHEN – Het Bach Bridges Festival slaat bruggen van Bach naar wereldmuziek. Van oude naar nieuwe Nederlanders. Van klassieke muziek naar de wereld om ons heen. Van de Randstad naar de provincie. Want muziek verbindt.

Bach Bridges is een uniek, intercultureel muziekfestival voor jong en oud. Met kamermuziek, theater, dans, musical, film, beeldende kunst en lekker eten. “ Klap op de vuurpijl is het grote slotconcert onder leiding van de wereldberoemde Hongaarse dirigent Iván Fischer. Daarin maken we een muzikale reis langs Westerse, Joodse, Arabische en Jezidi muziek”, aldus Merel Hubatka namens de organisatie. “Muziek verbindt, dat is de gedachte achter het Bach Bridges Festival. Muziek is het ideale vehikel om integratie en wederzijds begrip tussen verschillende culturen te bevorderen.”

Abseilers
Het festival duurt van zaterdag 28 april tot en met vrijdag 4 mei. Op 28 april is om 11.00 uur de feestelijke opening van het festival. “Twee abseilers ontrollen de kunstwerken van Jan Marinus Verburg aan de Wijnhuistoren en de beiaardier speelt Bach op het carillon. Om 12.00 uur is het publiek welkom voor een Bach-beklimming”, vertelt Merel.  “Een unieke manier om het festival te ervaren, de toren te beklimmen en te genieten van het mooie uitzicht over de markt, de rode daken en de IJssel. Let op: de trappen zijn steil.” 

Ook om 12.00 uur vindt een lunchconcert plaats van de zussen Jawa en Shaza Manla in het Luxor Filmtheater. De zussen zijn zonder twijfel enkele van de grootste muzikale talenten uit Syrië. Toen het leven in hun thuisland enkele jaren geleden voor hun artiestengezin ondraaglijk werd, vluchtten ze via Egypte naar Nederland. Gelukkig zijn ze hier goed ontvangen en kunnen ze zich ook in hun nieuwe thuisland muzikaal ontplooien. Tijdens dit brunchconcert brengen ze samen met hun landgenoot Modar Salama een ode aan hun rijke muziekcultuur.

Om 17.00 uur is er een theater van jongeren en vluchtelingen, Let Love Rule. Twee Syrische, een Eritrese en zeven Nederlandse jonge acteurs vertellen hoe het is om je open te stellen voor de ander en zelf te willen nadenken in een wereld vol tegenstellingen. Hoe het is om een geliefde in een aanslag te verliezen en je daarna niet te laten meeslepen door haat. Omdat geweld en wraak nooit een optie zijn om verder te komen.

Om 20.00 uur vindt een kerkconcert van zangeres Johannette Zomer plaats in de Sint Janskerk. Johannette behoort tot de beste Bach-zangeressen van Nederland. 

Opwindende solowerken
Op 29 april vindt om 12.30 een lunchconcert plaats in de IJsselsalon. Twee jonge musici uit het Koninklijk Concertgebouworkest vertolken opwindende solowerken. Om 14.00 uur is er een feestelijke middag buiten met kraampjes met hapjes van plaatselijke cateraars en heerlijke wijn, waarbij muziek natuurlijk niet ontbreekt. Om 20.00 uur vindt een kamermuziekconcert plaats in Het Koelhuis. Twee Joodse componisten vertalen op meesterlijke wijze de scheurende Joodse dansmuziek naar hun eigen idioom.

Op maandag 30 april vindt om 10.00 uur een musicalworkshop plaats in De Theater Express. Kinderen gaan in drie dagen een reis maken door de muzikale, artistieke en theatrale disciplines. Via zang, dans, theater en muziek maken kinderen kennis met deze vormen van kunst, wat na drie dagen eindigt in een voorstelling.

Op dinsdag 1 mei is er opnieuw een Lunchconcert in Het Koelhuis, om 12.30 uur. De Amerikaanse celliste Julia Tom vertolkt De Suite in G en Aidan Mikdad speelt de gepassioneerde Sonate opus 26 van Samuel Barber.  Om 20.00 uur vindt opnieuw een Kamermuziekconcert plaats in Het Koelhuis. Het werk wordt vergezeld door een aantal Russische componisten die gelden als de besten van hun generatie. 

Picknickconcert
Op woensdag 2 mei is er om 12.30 uur een Picknickconcert in Dat Bolwerck. Bezoekers kunnen komen genieten van een zeer gevarieerd concert. Om 16.00 uur vindt de presentatie van De Theater Express plaats; de kinderen gaan het podium op en laten zien waar ze tijdens het festival aan gewerkt hebben.

Op donderdag 3 mei vindt om 20.00 uur het Orkestconcert Compassie plaats. “Een wereldprimeur tijdens het Bach Bridges Festival: In de mooiste concertzaal van Zutphen horen wij een wereldberoemde dirigent, schitterende solisten en één van ‘s werelds beste Bach-orkesten.”

Op vrijdag 4 mei, om 21.15 uur, is de grote afsluiting van het Bach Bridges Festival: Het programma ComPassie wordt uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam als het traditionele 4 Mei Concert.

Zie voor meer informatie de website www.bachbridges.nl