Stedendriehoek

Instrumenten op poppenhuisformaat

ZUTPHEN – Het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen is niet alleen het museum met de grootste collectie fortepiano’s in Nederland, het heeft sinds kort ook het kleinste muziekinstrumentenmuseum ter wereld – officieel geregistreerd in het Guinness Book of Records – in huis.

De herkomst van dit kleinood moeten we zoeken in, of in de buurt van, het stadje Plauen in Thüringen, vroeger een deel van Oost-Duitsland, in de voormalige DDR. Op poppenhuisformaat zijn de meest uiteenlopende muziekinstrumenten te zien: van fluiten en violen, tot een zink en een serpent, alles rond een vleugel opgehangen en uitgestald. De zink, ook wel cornetto genoemd, is een blaasinstrument dat zijn glorietijd beleefde tijdens de renaissance en ook nog in de vroege Barok, bijvoorbeeld in de muziek van Claudio Monteverdi, maar dat vervolgens in onbruik raakte. De serpent is eveneens een blaasinstrument dat rond 1590 in Auxerre (Frankrijk) is uitgevonden. Met oneindig veel liefde en nauwgezetheid is dit juweeltje eens in de tijd van de DDR samengesteld. Dit snoepje voor jong, maar zeker ook voor oud, is nu te genieten in Zutphen.

Het museum is van woensdag tot en met zondag geopend. Voor openingstijden en tarieven, zie de website of bel met de receptie: 0575-472560.