Stedendriehoek

In mei klinkt Mei

ZUTPHEN – Op donderdag 18 mei vindt de elfde editie van Lees Mei plaats. Op deze dag wordt Mei. – een gedicht van Herman Gorter – in estafette integraal voorgelezen door honderd literatuurliefhebbers, voordrachtskunstenaars, dichters, lezers, docenten, vertalers en anderszins geïnteresseerden. Ze reizen uit alle windstreken af naar Zutphen.     

Herman Gorter (1864-1927) debuteerde in 1889 met het lange – 4381 versregels – epische gedicht Mei, dat gezien wordt als het begin van de moderne poëzie in Nederland. Het ambitieuze project moest de lente en de zomer uitdrukken en vol natuurlijke elementen en zintuiglijke indrukken zitten. Deels geïnspireerd door het gedicht Endymion (1818) van John Keats, is het resultaat een drieluik over Mei, dochter van de zon en de maan, brengster van het voorjaar, in de wereld van de Noordse mythologie. Maar ook bezingt de vijfentwintigjarige Gorter zijn Wies Cnoop Koopmans, op wie hij in 1886 verliefd werd. Hij schreef het gedicht tussen 1887 en 1888 in het Friese dorpje Balk, waar zijn grootvader predikant was. Het gedicht was direct een succes, werd vele malen herdrukt, nog in 2021, in een tweetalige uitgave Mei/May. In 1998 verscheen een Friese vertaling: Mei-Maaie. Sang.

De voorleesestafette begint om 12.00 uur in Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen, en zal ingeleid worden door Johan Sonnenschein, docent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. Volgens de traditie is de eerste lezer een ouder iemand en wordt Mei uitgelezen door een jong persoon. Het evenement zal tot ongeveer 18.00 uur duren en is vrij toegankelijk. Presentator is Erik Bindervoet.

Voor meer informatie: info@zutphenliterair.nl of poeziecentrumnederland@gmail.com