Stedendriehoek

In de voetsporen van de Hanze

ZUTPHEN – Hoe leefden Zutphenaren in de Hanzetijd? Hoe zag de handel eruit en hoe komt het dat we daar nu nog zoveel van weten? Dat ontdek je in de tentoonstelling ‘In de voetsporen van de Hanze’. De tentoonstelling is van 23 juli tot en met 1 september te zien in de Burgerzaal aan de Lange Hofstraat.

Dit jaar is het exact 350 jaar geleden dat in Lübeck de laatste Hanzevergadering werd gehouden. De Hanze is een unie van steden die handel dreven met elkaar. Zutphen, gunstig gelegen aan IJssel en Berkel, was toen een machtige stad. In de archieven en depots van de gemeente Zutphen zijn levensverhalen en spullen van handelaars uit die tijd bewaard gebleven. Een van die verhalen is dat van Albert op de Korenmarkt. Met hem maak je kennis in de tentoonstelling en je zult zien dat ‘de Hanze’ hier belangrijk was, en nog steeds is.

Vijfhonderd jaar geleden
Onderzoeker Jeroen Benders ontdekte het verhaal van Albert op de Korenmarkt in het Regionaal Archief Zutphen. Uit brieven, rechtszaken, rekeningen en aktes vond hij feiten over deze koopman en partenreder. Samen vertellen zij over de internationale positie van de stad en hoe het leven er ruim vijfhonderd jaar geleden uitzag. Documenten en objecten uit die tijd maken onderdeel uit van de tentoonstelling. Ook staat de maquette van Zutphen in 1485, die door Constant Willems wordt gebouwd, daar opgesteld.

Schepenbank
Een grote blikvanger is de schepenbank in de Burgerzaal. Nadat Zutphen van Otto 1, graaf van Gelre en Zutphen, stadsrechten had gekregen, kon ze een schepenbank instellen. Dat betekende dat de bestuurs- en de rechtsmacht in handen werd gelegd van een college van schepenen. Zij zorgden voor het bestuur van de stad en spraken recht in geschillen en vanaf de zestiende eeuw ook in criminele zaken. Vanaf ongeveer 1450 tot 1889 gebeurde dat in de Burgerzaal. Van de schepenbank is nu een levensgrote impressie gemaakt. Waan jezelf even een middeleeuwse rechter en maak hier een selfie.

Hanzejaar
De tentoonstelling ‘In de voetsporen van de Hanze’ maakt deel uit van het Hanzejaar. Elk jaar stelt de gemeente namelijk een erfgoedthema centraal. Afgelopen jaar was dat religieus erfgoed, volgend jaar is dat 75 jaar bevrijding.
Dankzij de inzet van de vrijwilligers van het Gilde Zutphen is het mogelijk de Burgerzaal de gehele zomer dagelijks open te stellen. Vanaf dinsdag 23 juli tot en met zondag 1 september is de tentoonstelling dagelijks geopend van 12.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie: www.zutphen1485.nl