Stedendriehoek

In de race voor beste wijnbar

ZUTPHEN – Wat is dé beste wijnbar van Nederland? Daar draait het om bij de landelijke Winebar of the year-verkiezing. Wijnliefhebbers konden tot 11 december stemmen op hun favoriete wijnbar, een populaire en snel groeiende formule in de Nederlandse horeca. Van de meer dan 160 winebars die dit jaar meedoen, is Wijnbar Nic & ik uit Zutphen weer genomineerd bij de top 15 voor de felbegeerde titel van ‘wijnbar van het jaar’.

Een vakjury komt begin januari onverwacht op bezoek om de geselecteerde wijnbarren te beoordelen. Op dinsdag 14 januari wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de Horecava, dé Horecabeurs van Nederland.

Maar wat is eigenlijke de formule van een wijnbar? Nicolai Huls, eigenaar van Nic & ik: “Er moet een grote keuze zijn aan verschillende soorten wijn die je per glas kunt drinken en de kwaliteit moet hoog zijn. Een mooie bar om echt lekker lang te borrelen en te genieten van een goed glas wijn met fijn gezelschap en lekkere bites erbij. Zo’n wijnbar willen we zijn!” Nic & ik Wine and Food opende op 18 mei 2018 de deuren op het adres Sprongstraat 16 in het hartje van het middeleeuwse Zutphen. Het karaktervolle rijksmonument uit 1641 is trendy en met oog voor detail ingericht. Er valt te kiezen uit meer dan veertig wijnen, waarbij met liefde voor eerlijke en lokale ingrediënten, wisselende gerechten worden geserveerd. Op de uitgebreide wijnkaart prijken pareltjes uit het oude Europa: Frankrijk, Italië, Duitsland, Oostenrijk en Spanje, maar ook minder bekende wijnlanden als Nederland, Griekenland, België en Bulgarije komen aan bod. Wijnen met een verhaal waar ze bij Nic & ik graag meer over vertellen. Van de nieuwe wereld staan wijnlanden als Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Australië en Californië op de kaart. Nic & ik is daarnaast een van de 28 ambassadeurs in Nederland van Champagne Barons de Rothschild.

Er is naast wijn, ook een uitgebreide selectie aan bites te krijgen in de vorm van kazen en charcuterie en een kleine menukaart die elke maand wat anders biedt. Bij de maandelijkse wijnproeverijen met steeds een ander thema, worden gasten getrakteerd op een ware wijnspijsbeleving. Het jonge, enthousiaste team van Nic & ik houdt ervan gasten te verrassen en hen mee te nemen in de wereld van wijn. Daarom organiseert Nic & ik het laatste weekend van maart in de Walburgiskerk te Zutphen een nieuw wijnspijsfestival met de naam The Taste of Zutphen. Drie dagen lang kunnen alle wine and food lovers uit Zutphen en omgeving tijdens dit culinaire en culturele festival hun hart ophalen.

Bedrijfsleider Ivar Roerink, zelf ook wijnmaker: “Er is niets mooiers dan werken met wijn. Dat van één klein druifje zoveel verschillende combinaties en smaken kunnen komen. Dat maakt me enthousiast. En het is fantastisch dat we weer in de top 15 zitten van beste wijnbarren van Nederland! We willen iedereen die op ons gestemd heeft dan ook heel erg bedanken!”