Stedendriehoek

IJsland in beeld en geluid

ZUTPHEN – Merijn Bisschops was in IJsland als ‘artist in residence’ en componeerde daar beeld en muziek, geïnspireerd door het landschap. Bisschops is van oorsprong componist, maar uit zijn behoefte om totaalkunstwerken te maken, fotografeert en filmt hij al enige jaren.

Afgelopen zondag kwam zijn boek Textures uit en op woensdag 11 juli vindt de opening plaats van een expositie in kunsthuis Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112 in Zutphen. Het is het soort expositie waar Vincent Peppelenbosch, drijvende kracht achter Dat Bolwerck, zijn middeleeuws monument graag voor leent. De combinatie van verschillende kunstvormen en de verstilde kwaliteit van het werk komt optimaal tot zijn recht in het eeuwenoude pand met stille besloten tuin aan de stadsmuur. Zowel bij de opening op 11 juli als bij een concert op woensdag 1 augustus is de muziek te horen die Bisschops in IJsland componeerde en die verbonden is met de fotografie en videokunst van de expositie.

De foto’s en video’s verbeelden de landschappen waarin miljoenen jaren van geologische processen zichtbaar zijn. De bijbehorende muziek componeerde Bisschops voor drie strijkers. De muziek is even gelaagd als de beelden, soms ruw en bars, soms fijnzinnig en vol tere tinten. In Dat Bolwerck zijn de foto’s en video’s zowel op grote projecties als op fotoformaat te zien en te beluisteren. Tijdens het concert op 1 augustus brengt het Prisma Strijktrio de foto’s van Merijn Bischops extra tot leven.

De opening van de expositie vindt plaats op woensdagavond 11 juli om 20.00 uur. Bisschops geeft daarbij met violiste Janneke van Prooijen een muzikale toelichting op zijn werk. De expositie is vanaf 11 juli te bezoeken op woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur in Dat Bolwerck.