Stedendriehoek

Iedereen heeft baat bij vernappen

ZUTPHEN – De onderlinge ruilvereniging Lets Zutphen heeft enthousiaste leden, van wie enkelen op maandagavond 30 september vertellen over wat mensen eraan hebben en hoe dit ruilen in zijn werk gaat. Door het hele land zijn er actieve Lets-verenigingen, die op het inschrijven na doorgaans kosteloos zijn.

De leden ruilen – zonder dat er euro’s aan te pas komen – diensten en goederen uit. Zo is er altijd sprake van een win-winsituatie. Het betaalmiddel is daarbij een zogenoemde nap, die niet meer dan een bedachte eenheid is. De bedoeling is dat je het aantal uitgegeven nappen ongeveer in evenwicht houdt met de nappen die je verdiende door een dienst of goed te ‘verkopen’. Bij Lets Zutphen spreken ze dan heel toepasselijk van ‘vernappen’. 

“Zo had Arend Boer al een tijdje last van zijn knieën en kreeg advies van zijn fysiotherapeut op een roeitrainer te gaan trainen. Het liefst trainde hij thuis, maar zo’n apparaat aanschaffen kostte wel een flinke duit. Een mail naar de Lets-leden werd dezelfde dag beantwoord: iemand had juist om dezelfde reden het roeiapparaat in huis gehaald en was klaar met de training. Voor tien nappen verwisselde de roeitrainer van eigenaar. Arend haalde bij een ander Lets-lid, Meike, weer nappen op door een spotje bij haar aan het plafond op te hangen.”

Zo wordt er honderden keren per jaar gehandeld. “Waar de één een bank aanbiedt, biedt de ander aan om te helpen bij verhuizen of klusjes. Even vaak komt het voor dat iemand juist wat vraagt, bijvoorbeeld om te helpen bij het knippen van de heg of het afvoeren van afval, terwijl een ander baat heeft bij hulp met de belastingaangifte of bij het lenen van een elektrische fiets. Ook kleine zaken worden geruild: van bloempotjes om stekjes in te planten tot volle spaarkaarten en nog ongebruikte toegangskaarten of tickets. Daarnaast bieden leden wel  sociale activiteiten aan, zoals een spelletjesmiddag of gezamenlijke maaltijd.”

Iedereen is welkom op de informatieavond op maandag 30 september, vanaf 19.30 uur, om meer te weten te komen en dieper in te gaan op alle mogelijkheden van Lets Zutphen. Aanmelden voor de bijeenkomst is gewenst via e-mail info@letszutphen.nl. Men krijgt dan het adres voor de informatieavond toegestuurd.