Stedendriehoek

Huwelijk van klassiek met hiphop

ZUTPHEN – Sopraan Johannette Zomer presenteert in het najaar het operaproject Toverfluit RAP. Die Zauberflöte behoort tot de bekendste en meest opgevoerde opera’s uit Mozarts repertoire. De Toverfluit RAP combineert de klassieke muziek uit deze opera met rap- en hiphopmuziek.

De première van Toverfluit RAP is op zaterdag 14 september in de Buitensociëteit in Zutphen, aanvang 20.00 uur. Op zondag 15 september zijn er twee bijzondere buitenvoorstellingen aan de Berkelpoort, aanvang om 16.00 uur en 20.00 uur. Toverfluit RAP wordt uitgevoerd door een grote variatie aan vocalisten.

Aan de productie werken behalve Johannette Zomer (Koningin van de Nacht) ook rapper Pjotr (Most Wanted 2018 – Melkweg Amsterdam), Marlieke Haandrikman (Pamina), Sanne Cordes (Papagena), Frans Fiselier (Sarastro) en Charlotte Margiono (zangcoach) mee.

De Zomer Academie Zutphen gaat vanaf september dus een operaproject produceren met de wereldberoemde Zauberflöte van Mozart als uitgangspunt. Met deze wereldberoemde, veel gespeelde opera gaat Zomer Academie Zutphen alle kanten op en zal bezoekers verrassen. ‘Rising star’ rapper Pjotr, Charlotte Margiono, Johannette Zomer en Frans Fiselier zetten hun passie en ervaring in om samen met jonge professionals en vergevorderde amateurs een compleet eigen versie van Die Zauberflöte te maken. Het eindresultaat is een opwindende, inspirerende operaversie waarin het oorspronkelijke werk en de muziek nog steeds tot hun recht komen. Met een première in de Buitensociëteit (Hanzehof) en twee buitenvoorstellingen bij de Zutphense Berkelpoort tijdens het Open Monumentenweekend (thema: Plekken van plezier) vervolgt deze productie een reis naar andere plekken in Nederland: Ulft, Groningen, Utrecht en afsluiting in de Melkweg in Amsterdam. Dit project heeft de Zutphen Event Academy Award gewonnen.

“Binnen dit project gaan we alle kanten op. Zo zijn er jonge rappers, een jongerenkoor, beginnende solisten, niet meer zo piepjonge maar zeer ervaren amateurzangers, oude rotten in het vak ofwel gevestigde zangers en niet te vergeten een ambitieus amateurprojectkoor”, vertelt Johannette Zomer. “Door binnen het project samen te werken met deelnemers uit verschillende hoeken, kunnen we niet anders dan gezamenlijk opnieuw naar de Toverfluit kijken en daarmee het avontuur aan te gaan. Met het projectkoor gaan we op zoek naar een tegenkleur voor de zware en serieuze koorwerken. Het koor wordt, naast de normale koren uit de Toverfluit, nog wat vaker op ludieke wijze aan het werk gezet in bijvoorbeeld eigentijdse arrangementen van muziek van Papa (Leopold) Mozart. Zowel de koormannen als de koorvrouwen helpen vocaal gestalte te geven aan de rollen van Monostatos en de drie dames. Met jonge rappers uit Zutphen voegen we nieuwe werken toe en maken een vertaalslag naar het heden, want de taal van Mozart is niet echt meer van deze tijd. De onderwerpen zijn dat echter wel: zo maken beide partijen kennis met elkaars muzieksoort. Door de kruisbestuiving van deelnemers en muziek maken we het mogelijk om hernieuwd naar de bekende en veel gespeelde opera te kijken en luisteren. Samen duiken we in het werk, onderzoeken bekende muziekdelen, creëren nieuwe en maken zo een laagdrempelige voorstelling. Naast Mozarts originele Zauberflöte-muziek voegen we ook andere werken van Mozart toe. Verder klinkt er nieuwe, nog te componeren (rap)muziek.”

Kaartverkoop via www.zomeracademiezutphen.nl