Stedendriehoek

Huisdieren in de hoofdrol

ZUTPHEN – Van donderdag 15 maart tot en met dinsdag 17 april exposeert fotograaf Jan Gerber op de bovenverdieping van Kunst op de Hoek, Frankensteeg 9.

Jan Gerber fotografeert sinds zijn 12e jaar. Hij startte met een Kodak ‘spreeuwenkistje’, gevolgd door een balgcamera. Deze kreeg hij in bruikleen van zijn oom Jan die hem tevens wegwijs maakte in de doka. In 2006 kocht hij zijn eerste digitale camera, een Canon 5d, en maakte hij kennis met Photoshop. Er kon ineens veel meer: toevoegen, weglaten, structuren aanbrengen, selecteren.

Door veel foto’s samen te voegen tot één fotocollage maakt hij realistisch uitziende creaties. Dit is een heel andere kijk op fotografie en fotograferen. De enkele foto is daarbij geen doel meer op zich, maar een onderdeel om een groter geheel te creëren. Hij creëert fictieve surrealistische werelden door ideeën vanuit zijn fantasie door middel van foto’s manifest te maken. Hierbij gebruikt hij soms 80 foto’s per beeld. 

De laatste jaren gaat hij weer meer terug naar de basis van geënsceneerde fotocollages, gecombineerd met de mogelijkheden in fotobewerking. Componeren van composities in gewenst licht, sfeer en kleur. Bij Kunst op de Hoek zijn het huisdieren die de hoofdrol spelen, te zien op grote canvasdoeken.

Op zaterdag 17 maart tussen 15.00 en 17.00 uur is Jan Gerber aanwezig om onder het genot van een drankje en hapje zijn werk toe te lichten. Kunst op de Hoek is geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op koopzondagen.