Stedendriehoek

Hoe voorkom en herken je een beroerte?

ZUTPHEN – Het herkennen van symptomen en snel handelen als er sprake is van een beroerte is belangrijk. Wilt u hier meer van weten? Kom dan donderdag 19 april naar de informatiestand aan de voorzijde van Waterkracht.

Er is een informatiestand waar u terecht kunt met vragen en informatie over een beroerte en het herkennen en het voorkomen ervan. Verschillende disciplines van de zorgketen zijn aanwezig om een ieder te woord te staan. De CVA Zorgketen Gelre Zutphen e.o., bestaat uit Gelre ziekenhuizen Zutphen, Sensire, Sutfene en Klimmendaal. Deze activiteit wordt georganiseerd in het kader van de Europese Dag van de Beroerte die dit jaar op 8 mei is.

Wat is een CVA (beroerte)?
CVA, Cerebro Vasculair Accident, betekent ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’. Dit kan een hersenbloeding of een herseninfarct (een verstopping/ blokkade van de bloeddoorvoer) zijn. Veelal is er links of rechts van het lichaam een verlamming en soms in meer of mindere mate spraakproblemen aanwezig. Verder kunnen de gevolgen voor gedrag, karakter, geheugen en denken zeer ernstig zijn. Een CVA zonder zichtbare blijvende gevolgen noemt men een TIA. Ieder jaar krijgen ruim 46.000 mensen in Nederland een CVA, circa 7000 mensen worden opnieuw met een CVA geconfronteerd. Op dit moment is een CVA de doodoorzaak nummer 2 bij vrouwen en de grootste oorzaak voor invaliditeit. In Nederland moeten circa 500.000 mensen met de gevolgen ervan leven.

Zelf een CVA voorkomen
Een hoge bloeddruk en/of cholesterol, maar ook roken en diabetes zijn grote boosdoeners als het gaat om een beroerte of een TIA. Ook boezemfibrilleren is een risicofactor die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de beroertes. Hiervan willen we mensen bewust maken.

Door aanpassing van je leefstijl kun je zelf het risico op een CVA grotendeels in de hand houden. Belangrijke leefregels: niet te vet eten, niet roken, veel bewegen, weinig alcohol en stress zoveel mogelijk vermijden.
De CVA-keten regio Zutphen is een groot voorstander van de Europese Dag van de Beroerte. Hiermee wordt het belang van preventie en goede voorlichting onderstreept.

Informatie
Adres: Waterkracht, Ruijs de Beerenbrouckstraat 106, Zutphen Tijd: 10.00 tot 12.00 uur