Stedendriehoek

Hoe leef ik met de overgang?

ZUTPHEN – De overgang (of menopauze) is geen ziekte, maar vrouwen kunnen er veel klachten van hebben. De overgang duurt gemiddeld tien jaar. Goede informatie en deskundige hulp kunnen vrouwen met overgangsklachten helpen in deze soms lastige periode. Daarom vindt maandag 27 mei een speciale informatieavond plaats in Gelre Zutphen. Geïnteresseerden zijn om 19.30 uur van harte welkom bij deze Vertel me Gelre over: hoe leef ik met de overgang?

Tijdens de overgang houden de eierstokken langzaamaan op met het aanmaken van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Met andere woorden: de vrouw wordt in deze periode onvruchtbaar. Gynaecoloog Esther Winkel legt uit: “Het hormoon oestrogeen heeft invloed op talrijke functies in het vrouwelijk lichaam. Het heeft invloed op uw hart- en bloedvaten, borsten en urinewegen. Doordat u tijdens de overgang minder oestrogeen aanmaakt, verandert er veel in uw lichaam. Hierdoor kunt u klachten krijgen. Denk aan: onregelmatig bloedverlies, opvliegers (opeens heel warm krijgen), slecht slapen, spier- en gewrichtspijn, stemmingswisselingen, geen zin in vrijen, overgewicht, depressieve buien en hoofdpijn.”

Lichamelijke en emotionele gevolgen
Tijdens deze avond krijgen bezoekers meer informatie over zowel de lichamelijke als de emotionele gevolgen van de overgang. Sabine van den Biezenbos, voedingsdeskundige: “Veel overgangsklachten komen door een verstoorde stofwisseling in uw lichaam. Met gevarieerde voeding en een andere leefstijl kunt u deze onbalans aanpakken. Hierover zal ik deze avond vertellen en adviezen en tips geven.” Miek Hidding, verpleegkundig overgangsconsulent: “Ik ga dieper in op de lichamelijke en emotionele gevolgen van de hormoonveranderingen in uw lichaam. En ik vertel over de behandeling van ernstige overgangsklachten. Ook informeer ik u over hoe het ná de overgang is. Na afloop van de presentaties kunt u mij en mijn collega’s vragen stellen.”

Deze Vertel me Gelre vindt plaats in het restaurant van Gelre ziekenhuizen Zutphen. Vanaf 19.00 uur staat de koffie en thee klaar. De bijeenkomst start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Aanmelden voor deze avond is nodig en kan via: www.gelreziekenhuizen.nl/vertel-me-gelre-overgang