Stedendriehoek

Hanzeloop alweer halve eeuwtoonaangevend sportevenement

ZUTPHEN – Op zondag 19 mei houdt AV Hanzesport de Running Center City Hanzeloop. Dit jaar is het alweer de vijftigste keer dat de Hanzeloop wordt gehouden.

“De eerste editie vond plaats in 1970 in het DWK-kwartier. Een paar jaar later verplaatste het evenement naar Warnsveld, waar jarenlang de halve marathon één van de aansprekende lopen in de regio was. Vanaf 2011 is de loop weer terug in Zutphen als City Hanzeloop”, vertelt Jan Rood. Dit hardloopevenement is inmiddels één van de grotere sportactiviteiten in Zutphen. Evenals vorige jaren verwacht de organisatie weer ruim 1000 deelnemers aan de start. Die start vindt plaats op de Zaadmarkt. Daar is ook de finish.

Het programma bestaat uit vijf onderdelen. Om 11.30 uur begint de Jeugdloop over 1 kilometer, om 12.00 uur de 5 kilometer individueel en bedrijvenloop en om 13.00 uur de 10 kilometer individueel en bedrijvenloop. De jeugd loopt vanaf de start over de Zaadmarkt en Houtmarkt en gaat via het ’s Gravenhof naar de Martinetsingel. Via de poort onder de Drogenapstoren komen zij dan weer terug op de Zaadmarkt. Aan de finish ontvangen alle deelnemers een mooie jubileumherinnering en bovendien kunnen zij gratis een ijsje halen bij Talamini. Voor de snelste drie meisjes en jongens in vier leeftijdscategorieën zijn er ereprijzen te verdienen.

De 5- en 10-kilometerlopen voeren vanaf de Markt en het ‘s Gravenhof naar de Badhuisweg en daarna via de IJsseldijk naar de Zuidwijken. Daar is een mooi parkoers uitgezet over fiets- en wandelpaden. Uiteindelijk komen de lopers dan via de Laan naar Eme en de Tademasingel weer terug naar het centrum en via de poort onder de Drogenapstoren gaan ze naar de finish op de Zaadmarkt.

Op de 5 en 10 kilometer is het mogelijk om met een bedrijventeam mee te lopen. Per team kan men met minimaal drie en maximaal vijf teamleden deelnemen. Elk team ontvangt vijf startnummers, inclusief de chips voor de tijdregistratie – de tijd van de drie eerst aankomenden bij elkaar geldt als de aankomsttijd van het team – en tien consumptiebonnen, een persoonlijke herinnering en een leuke herinnering per team.

Halverwege het parkoers is een verzorgingspost ingericht. Daar worden de deelnemers door dweilorkest ’t Spult met vrolijke muziek aangemoedigd.

Aanmelden kan door voorinschrijving tot 17 mei via www.inschrijven.nl of www.hanzesport.nl. Na-inschrijven is mogelijk op de wedstrijddag, vanaf 10.00 uur tot 30 minuten voor de start in de tenten op de Zaadmarkt.