Stedendriehoek

Gluur jij dit jaar ook mee?

ZUTPHEN/WARNSVELD – Het kan met recht het grootste festival van Zutphen genoemd worden: Gluren bij de Buren. Op zondag 11 maart treden op maar liefst 80 locaties in alle wijken van Zutphen en Warnsveld 80 lokale acts op. Het gratis huiskamerfestival duurt van 12.00 tot 17.00 uur.

Het programma van de derde editie van Gluren bij de Buren is veelzijdig: zowel onontdekte singer-songwriters als door de wol geverfde podiumdieren staan op de planken in de 80 huiskamers die meedoen aan het festival. Niet alleen muziek komt aan bod, maar ook theater, dans en poëzie. En dat voor jong en oud. Het festival wordt georganiseerd door Muzehof Centrum voor de Kunsten, Theater Hanzehof, ’t Atrium Zutphen en Stadsonderneming Zutphen. Het volledige programma is te vinden op www.glurenbijdeburen.nl/zutphen 

Het overgrote deel van de optredens vindt plaats in huiskamers, maar er zijn ook een aantal bijzondere locaties in het programma opgenomen. Zo laat in het asielzoekerscentrum aan de Voorsterallee een groep vluchtelingen hun kunsten horen en in de molen van Warnsveld is oud-stadsdichter Tim Pardijs te gast.

Het doel van Gluren bij de Buren is tweeledig. “Naast een gezellig cultureel festival speelt er ook een belangrijk sociaal aspect mee. Mensen krijgen de kans om in hun eigen wijk nader met elkaar kennis te maken en eens een keer bij elkaar over de vloer te komen.” Alle huiskamereigenaren en lokale artiesten werken vrijwillig mee aan het festival. “Het programma is enorm met 238 optredens op 80 locaties.” Voor wie het niet allemaal uit wil pluizen heeft festivalprogrammeur Jelle van der Meulen een tip: “Ga vooral lekker gluren in je eigen wijk! In alle wijken is voldoende te zien en te beleven.” En voor wie overdag iets heeft gemist is er ’s avonds nog een kans op de grote afterparty in de Oosterberg Buitensociëteit waar een deel van de artiesten nogmaals optreedt.