Stedendriehoek

Getijdengebed is van alle tijden

Al eeuwen worden in abdijen en kloosters dagelijks de getijden gebeden of gezongen. Deze liturgie is daarbuiten in veel parochiekerken onbekend en onbekend maakt al gauw onbemind. Toch heeft deze vorm van liturgie een eigen aantrekkingskracht en bestaat er een groeiende belangstelling voor deze meditatieve en spirituele vieringen.

De Vespers zijn – naast de Lauden in de ochtend – de belangrijkste van de dagelijkse getijden.  Ze worden gebeden bij het overgaan van de dag naar de nacht, wanneer de lichten worden ontstoken. “Wij brengen dank aan God voor de voorbije dag en prijzen Zijn naam en geven de eer die Hem toekomt”, vertelt Tom Schenk.

“De Vespers in de maand mei staan in het teken van moeder Maria. De Rooms-Katholieke Kerk heeft de maanden mei en oktober toegewijd aan Maria. De Mariadevotie in de meimaand is vanuit de parochies opgekomen in de middeleeuwen en begon in Italië. Deze devotie bestaat nog steeds tot op de dag van vandaag. Toen de Turken werden verslagen bij Lepanto in 1571, heeft paus Pius V bepaald dat voortaan op 7 oktober het feest van Maria rozenkrans zou worden gevierd. Eén dag in de maand oktober. In de 19de eeuw heeft paus Leo XII ingesteld dat de hele maand oktober ‘rozenkransmaand’ zou worden genoemd, dus feitelijk een tweede Mariamaand.”

De Vespers in de Sint Jan worden in het Latijn gezongen. Naast het zingen van de psalmen worden enkele Mariahymnen gezongen. Met deze Vespers en de Getijdenvieringen wil het Gregoriaans Getijdenkoor Sint Jan het kostbare erfgoed van het Gregoriaans bewaren. Het koor staat in de Willibrorduskerk in Vierakker op zaterdag 13 mei vanaf 17.00 uur en in de Sint Janskerk in Zutphen op zondag 14 mei vanaf 16.30 uur.