Stedendriehoek

Gepassioneerde initiatieven op fotogebied gebundeld

ZUTPHEN – Vanaf maandag 2 juli staat Zutphen de gehele zomer in het teken van fotografie tijdens de eerste editie van Fotozomer Zutphen. In de maanden juli en augustus zijn er in deze historische Hanzestad verschillende foto-exposities te bewonderen, waaronder World Press Photo en Parels van de Achterhoek. Bezoekers kunnen zich door de hele stad laten verrassen en ontroeren door de uiteenlopende verhalen die in beeld zijn gevangen.

Zutphen ontwikkelde zich de afgelopen jaren meer en meer tot fotostad, onder andere door de komst van World Press Photo, een aantal zeer actieve fotografiecollectieven en natuurlijk door het fotogenieke karakter van deze Hanzestad. Daarom besloot Zutphen Promotie om al deze gepassioneerde initiatieven te bundelen in deze eerste editie van Fotozomer Zutphen.

Fotozomer Zutphen is een samenwerking tussen Zutphen: Doen! (de stichting die World Press Photo Zutphen organiseert), Zoom-in Zutphen, Fotografencollectief De Zutphense, Parels van de Achterhoek, vijfentwintig lokale ondernemers, Zutphen Promotie en gemeente Zutphen.

De internationale en spraakmakende World Press Photo-tentoonstelling is deze zomer voor de vierde keer te bezichtigen in Zutphen. Van 6 tot en met 29 juli zijn de ruim 150 nieuwsfoto’s te zien in de onlangs gerenoveerde Walburgiskerk, Kerkhof 3. Tickets à €5,- zijn verkrijgbaar bij de kassa en bij VVV Zutphen.

In het stadhuis, ’s-Gravenhof 2,  is een expositie te zien waarbij van 2 juli tot en met 31 augustus ‘Parels van de Achterhoek’ centraal staan. Fotografe Jessica de Lepper portretteerde twintig geboren en/of getogen Achterhoekers, die het ultieme in hun vak bereikten en trots zijn op hun afkomst. De toegang is vrij.

Een uniek onderdeel van de Fotozomer is Een Andere Kijk op Zutphen. Zesentwintig hobbyfotografen van fotoclub Zoom-in Zutphen exposeren bij zesentwintig Zutphense ondernemers hun ‘andere kijk op Zutphen’. Bekijk deze foto’s terwijl je de leukste winkels van Zutphen ontdekt! Dat kan van 2 juli tot en met 30 september. Gratis entree.

Fotografencollectief De Zutphense bestaat dit jaar maar liefst 95 jaar. Leden van deze groep tonen van 11 tot en met 29 juli hun mooiste werken in De Witte Vleugel, Kerkhof 1a. Vrijwel alle fotografen hebben hun eigen specialiteit, van portret tot journalistiek, van figuratief tot abstract. De toegang is vrij.

Meer informatie is te vinden op www.fotozomer.nl. Een gratis programmaboekje (met daarin ook alle locaties van Een Andere Kijk op Zutphen) is vanaf 2 juli gratis verkrijgbaar bij VVV Zutphen.