Stedendriehoek

Filmdagen voor hooggevoelige bezoekers

ZUTPHEN – De wens van bioscoop Cinemajestic is om een heel breed publiek te bedienen in Zutphen en omgeving. “Ook de bezoekers die hooggevoelig zijn, moeten bij ons naar de film kunnen. Niet alleen mensen met autisme hebben last van prikkels, veel meer mensen kunnen het niet goed verwerken. Daarom introduceren we vanaf donderdag 28 november de wekelijkse Prikkelarme Donderdag Namiddag”, vertelt Cynthia Marras.

In ons dagelijks leven zijn er veel prikkels te verwerken die vaak als normaal worden ervaren. Maar als de hersenen deze prikkels niet gelijktijdig kunnen verwerken, ontstaan er problemen rondom de informatieverwerking. Hierdoor kunnen allerlei problemen ontstaan: denk hierbij aan concentratieproblemen, een zenuwachtig gevoel krijgen of over stimulatie. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met ASS hebben vaak baat bij prikkelarme omgevingen. Ook mensen met ADHD, epilepsie of mensen die herstellen van een hersenbloeding, burn-out, hersenschudding of een herseninfarct verwerken prikkels moeilijker.

“We proberen bezoekers op deze middag een rustig gevoel te geven, door een omgeving aan te bieden die prikkelarm is. Vanaf 15.15 uur begint de rustige middag en de films starten dan om 16.15 uur; deze worden zonder voorfilms en reclames vertoond. We doen ook onze digitale schermen en de achtergrondmuziek – zowel in de foyer als in de zalen – uit. Ook vragen we bezoekers om rekening te houden met elkaar en niet luid te praten. Normaliter kunnen bezoekers in de zalen eten en drinken bestellen, maar dit kan afleiding geven, daarom is er op deze middag geen service in de zalen beschikbaar. Een hapje en een drankje kunnen in de foyer bij de bar worden besteld en mogen uiteraard mee de zaal in.”

Marras vervolgt: “Daarnaast roepen we de films niet om met de microfoon, maar lopen we langs de tafels om aan te geven dat de zaal is geopend. De film zelf wordt op een zachter volume vertoond en de verlichting is iets hoger dan normaal. Ook zijn er oordopjes beschikbaar voor de mensen die het toch nog te veel vinden.”

Een compleet avondje uit in Zutphen kan in service-bioscoop Cinemajestic, gevestigd aan Dreef 8 op bedrijventerrein De Mars. Het theater beschikt over vier zalen, met elk 160 tot 180 stoelen, waarin tot zevenhonderd bezoekers van de nieuwste films kunnen genieten. Service staat bij Cinemajestic hoog in het vaandel, want tijdens de film kunnen bezoekers met één druk op de knop een bestelling voor een snack of drankje doorgeven. De bestelling wordt aan de stoel gebracht. Achteraf kunnen bezoekers in het Grand Café nagenieten van een hapje en een drankje.