Stedendriehoek

Film over vluchtelingencrisis

ZUTPHEN – Zondag 25 maart vertoont Luxor Theater, gevestigd aan Houtmarkt 64, eenmalig de film Human Flow, die de bekende Chinese kunstenaar, politiek activist en filosoof Ai Weiwei maakte over de wereldwijde vluchtelingencrisis.

Meer dan 65 miljoen mensen over de hele wereld worden door hongersnood, klimaatverandering en oorlog gedwongen huis en haard te verlaten in de grootste menselijke migratie sinds de Tweede Wereldoorlog. Human Flow, met 25 camerateams in meer dan twintig landen opgenomen, geeft een krachtig visueel beeld van deze enorme mensenstroom. De documentaire laat zowel de onthutsende omvang van de vluchtelingencrisis zien als de diepgaande persoonlijke verhalen van mensen die er middenin zitten. Weiwei dwingt de kijkers – letterlijk – deze mensen diep en lang in de ogen te kijken en gaat voorbij aan de anonieme krantenkoppen waar we zo langzamerhand immuun voor zijn geworden. 

Krachtige, esthetisch gedraaide shots die rechtstreeks uit een natuurfilm lijken te komen, worden afgewisseld met smartphonebeelden die de horror van dichtbij laten zien.

Gedurende een bewogen jaar werden vluchtelingen in 23 landen over de hele wereld gevolgd, waaronder Afghanistan, Bangladesh, Frankrijk, Griekenland, Duitsland, Irak, Israël, Italië, Kenia, Mexico en Turkije. Human Flow is getuige van hun wanhopige zoektocht naar veiligheid, onderdak en rechtvaardigheid: van vluchtelingenkampen en levensgevaarlijke oceaanovergangen tot gesloten grensovergangen; van ontwrichting en ontnuchtering naar moed, uithoudingsvermogen en aanpassingsvermogen; van het leven dat ze achterlieten naar een onbekende toekomst. Het levert soms surrealistische taferelen op; tentenkampen tussen de rails waar Griekse treinen toeterend doorheen rijden; vanaf grote hoogte gefilmde, perfect symmetrische rijen tenten waartussen stipjes als mieren bewegen en groepen volledig in het wit geklede Afrikanen in Italië, die eerder weggelopen lijken uit een kunstproject dan een oorlogsgebied.

Zondag 25 maart om 15.00 uur is de eenmalige vertoning, 140 minuten + pauze. Kaartverkoop via www.luxorzutphen.nl  en aan de kassa.