Stedendriehoek

Festival rond Zutphense componist in de startblokken

ZUTPHEN – Het Jan Brandts Buys festival, van vrijdag 21 tot en met zondag 23 september in Zutphen, staat al volop in de startblokken. De repetities zijn in volle gang en 401NederlandseOperas presenteert een volledig aan de componist gewijde cd, met daarop een voorproefje uit het festivalrepertoire.

Naast de complete eenakter Micarême komen ook opera’s als Die Schneider von Schönau en Hero und Leander aan bod. Ook met zijn liedrepertoire en zijn pianowerken kan alvast kennis worden gemaakt. In september komt de cd beschikbaar voor het publiek.

Van alle Nederlandse componisten wist in de voorbije vierhonderd jaar alleen de in Zutphen geboren Jan Brandts Buys (1868-1933) internationaal door te breken. Zijn opera Die Schneider von Schönau uit 1916 is in talloze theaters in het hele Duitstalige spraakgebied meer dan duizend maal opgevoerd. Ter gelegenheid van zijn 150e geboortedag organiseert 401NederlandseOperas samen met Nederlands Muziek Instituut en Operaplatform Gelderland-Overijssel het Jan Brandts Buys Festival Zutphen 2018.

Bekende solisten zijn onder anderen sopraan Johannette Zomer, de Vlaamse tenor Denzil Delaere, cellist Jeroen den Herder (zie foto), het Meander Kwartet en het Zutphens Mannenkoor. Op Jans geboortedag, 12 september, opent een tentoonstelling over de componist in het Geelvinck Muziek Museum Zutphen. Het festival zelf telt zeven concerten op diverse locaties in Zutphen.