Stedendriehoek

Facebookpagina als online hangplek

ZUTPHEN – Op 27 augustus 2013 is de facebookpagina ‘Je bent een echte Zutphenees als je…’ in het leven geroepen. Het begon vijf jaar geleden als een grapje: “We plaatsten toen een voor ons allen bekende foto van twee markante Zutphenezen”, vertelt Emy, een van de vier beheerders. “Inmiddels is onze facebookgroep uitgegroeid tot een groep met meer dan 13000 leden.”

“Er zijn veel zaken op de facebookgroep besproken. Mensen hebben elkaar weer teruggevonden, herinneringen worden opgehaald en nieuwe worden gemaakt en gedeeld. Natuurlijk zijn er ook wel eens discussies in de groep, maar daar ontkom je niet aan“, aldus Emy. In de groep worden veel fotos geplaatst waaronder veel van vroeger maar ook worden er regelmatig prachtige foto’s geplaatst van Zutphen. “Er zijn veel goede fotografen in Zutphen die ons regelmatig verrassen met mooie foto’s. Onze facebookgroep is eigenlijk een online hangplek voor de Zutphen-liefhebbers. We houden elkaar op de hoogte via de pagina steunen elkaar zijn kritisch en soms over de rand van fatsoen. Hoe dan ook als er wat gebeurt in onze stad dan checkt men toch even de Zutphenees“ vertelt Emy. Het is een hele klus om iedereen tevreden te houden. Dat kan ook niet anders maar toch vinden de beheerders het fijn als een ieder er toch bij blijft. De diversiteit aan inwoners maakt Zutphen ook juist net even bijzonder. En zo ook op de Zutphenees. “Het leuke is dat je soms discussies hebt met mensen die je dan later in de winkel voorbij ziet lopen.”

De Zutphenaren en Zutphenezen vinden het prachtig dat deze facebookgroep in het leven geroepen is. “We merken dat mensen gewoon zitten te wachten op de berichten en de foto’s die worden geplaatst“ aldus Emy. “Maar er zijn ook veel reacties van leden die verhuisd of geëmigreerd zijn. Zij volgen nog dagelijks de gebeurtenissen en volgen dus Zutphen op de voet. Zo blijven ook deze mensen continu op de hoogte wat er in Zutphen gebeurt.”

In het verleden waren er nog wel eens discussies die uit de hand liepen maar daar is een tijdje geleden een aparte discussiepagina voor gemaakt. De beheerders hebben aan deze groep zo af en toe een hoop werk maar ze gaan lekker door met deze facebookgroep. “We hopen snel de 15.000 leden te bereiken.“