Stedendriehoek

Europarlementariër opent Monumentendagen

ZUTPHEN/WARNSVELD – Elk jaar wordt tijdens het tweede weekend van september Open Monumentendag gehouden. Ook dit jaar zijn op 8 en 9 september tientallen monumenten in Zutphen en Warnsveld gratis te bezoeken. Kom ook en beleef Zutphen op zijn mooist.

De Drogenap, pakhuis Baggeroord, de Proosdij, de Bleek en de zolder van Huize Borro zijn slechts een paar voorbeelden van monumenten die op 8 en 9 september geopend zijn voor publiek. Daarnaast is er een heel divers programma, waardoor Open Monumentendag een uitje is voor het hele gezin. Zo zijn er tientallen optredens op monumentale plekken en themawandelingen door de middeleeuwse stad.

Het landelijk thema dit jaar is ‘In Europa’, waar ook in Zutphen veel aandacht voor is. Zo opent Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik op zaterdag Open Monumentendag en is er een speciale ‘In Europa’-wandeling samengesteld die gratis is af te halen in de Burgerzaal. Ook de stadsgidsen van het Gilde verzorgen wandelingen die aansluiten bij het thema. Dit jaar doen voor het eerst ook vijf horecaondernemers mee die een speciaal ‘In Europa’-menu hebben samengesteld dat alleen verkrijgbaar is op 8 en 9 september.

Monument van het Jaar
Sinds drie jaar wordt tijdens de Open Monumentendagen een Monument van het Jaar benoemd. Dit is een initiatief van gemeente Zutphen in samenwerking met het Open Monumenten Comité Zutphen, met als doel om projecten waarbij bijzondere Zutphense monumenten worden hersteld, te steunen. Na de St. Janskerk en Molen Nooitgedacht wordt zondag 9 september het 100-jarige Luxor Theater gelanceerd als Monument van het Jaar 2018-2019. Uitgangspunt is om de bioscoop aan te passen aan de moderne tijd en de gevel uit 1925 zoveel mogelijk in ere te herstellen.

Kids only
Natuurlijk is Open Monumentendag een uitje voor het hele gezin. En dit jaar zelfs meer dan ooit. Zo kan iedereen tot 18 jaar meedoen met de selfie-actie en daarmee een gratis ijsje verdienen, in Musea Zutphen kunnen ze een wapenschild maken of een prijs winnen met hun Kapla-bouwwerk. Op zondagmiddag verzorgt Cootje Theater diverse voorstellingen op het Oude Bornhof en hoogtepunt van het weekend is de komst van koopman Hendrick van Drynen en zijn vrouw Maria die speciaal voor Open Monumentendag uit de middeleeuwen zijn gestapt. Op beide dagen neemt ieder van hen een groepje kinderen vanaf 9 jaar mee op een speciale wandeling door de stad, waarmee ook nog eens 25 kaartjes voor de Fluisterboot gewonnen kunnen worden. Genoeg redenen dus voor een bezoekje aan Zutphen op 8 en 9 september.

De activiteiten zijn op zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 9 september van 11.00 tot 17.00 uur. Er is een informatiecentrum ingericht in de Burgerzaal, Lange Hofstraat 4. Het volledige programma is te vinden op www.openmonumentendagzutphen.nl of in het gratis programmaboekje dat af te halen is bij onder meer de VVV, het gemeentehuis en het Warnshuus. Op de Facebookpagina ‘Open Monumenten Dagen Zutphen’ vindt men het laatste nieuws en worden extra en/of gewijzigde programmaonderdelen aangekondigd.