Entertainment

Zelf meezingen mogelijk op Beethovenfestival

ZUTPHEN – Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 juni wordt in Zutphen voor de vierde maal het Beethovenfestival gehouden. Het festival staat in het teken van de 250e geboortedag van de beroemde componist en heeft als motto: ‘Beethoven forever young’.

Op de eerste dag van het festival wordt ’s avonds in de Buitensociëteit van de Hanzehof de 9e symfonie van Beethoven uitgevoerd door het USConcert onder leiding van Bas Pollard. Dit Utrechtsch Studenten Concert werd opgericht in 1823, hetzelfde jaar waarin Beethoven zijn Negende Symfonie voltooide, en dat maakt het orkest het oudste symfonieorkest van Nederland.

Het orkest heeft in die 196 jaar veel beroemdheden mogen verwelkomen; onder anderen Franz Liszt, Camille Saint-Saens en Clara Schumann soleerden bij het orkest en meer recent Emmy Verhey, Pieter Wispelwey en Remy van Kesteren. Bijna tweehonderd jaar klinkt uitzonderlijk hoogbejaard, maar het orkest is altijd jong: het wordt immers gevormd door studenten die naast hun studie op hoog niveau musiceren. Eerder deze maand nog heeft USConcert in een uitverkocht Tivoli te Utrecht een schitterende uitvoering gegeven van de Alpensymfonie van Richard Strauss en een pianoconcert van Prokovjev. Het is dus een orkest van naam.

Zoals bekend wordt de 9e symfonie afgesloten met Ode an die Freude. Voor dit koorwerk zoekt het projectkoor Concentus-Cantzione Zutphen 60 tot 70 leden.

Gegadigden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar info@concentus-cantzione.nl onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer en stemsoort.

Er zijn groepsaudities gepland op zaterdag 28 maart. De repetities onder leiding van Emile Engel zijn op de zaterdagen 9 en 16 mei en 6 juni van 10.00 tot 13.00 uur, woensdag 10 juni om 19.00 uur met orkest en tenslotte vrijdag 12 juni om 17.00 uur de generale repetitie en om 20.00 uur het concert.