Entertainment

Vloggende Roodkapje met een hippe oma zonder knotje

ZUTPHEN – Op zondag 12 januari is de jeugdvoorstelling Roodkapje te zien in Theater Hanzehof. Maar dan wel in een hippe versie. Zo zien de bezoekers een vloggende Roodkapje en komen er poppy liedjes voorbij. Sprookjes zijn altijd leuk en tijdloos. Maar voor theaterproducent Hans Langhout is die veronderstelling niet genoeg. Hij steekt bekende sprookjes graag in een nieuw jasje. Zo brengt hij dit jaar de musical Roodkapje naar het theater met een breiende wolf en een vloggende Roodkapje. Met recht Roodkapje 2.0.

Hans Langhout heeft 21 jaar acteerervaring. Hij heeft ervaring opgedaan door het spelen in voorstellingen en daarnaast heeft hij een grote ervaring met jeugdtheater. “De afgelopen jaren heb ik vier eigen producties gemaakt. Daarbij hebben we er elke keer voor gekozen om het sprookje te vernieuwen.”

De keuze voor Roodkapje heeft volgens de producent alles te maken met de terugkeer van de wolf in Nederland. “Op die manier maken we ook een link naar de actualiteit.” Theater maken voor kinderen vindt Langhout het allerleukste. “Kinderen zijn een heerlijk publiek en reageren heel primair. Je weet meteen of ze het leuk vinden of niet”, vertelt hij. “Ik houd daarvan. Kom maar op met die feedback. We doen na elke voorstelling ook een ‘meet & greet’. Geweldig. De kinderen zeggen gewoon recht voor zijn raap wat ze vinden.”

Door zijn ervaring weet Langhout inmiddels goed wat de kids tegenwoordig leuk vinden. “En dat is zeker geen oubollige voorstelling. In het klassieke sprookje Roodkapje is oma een grijs dametje met een knotje. Zo zien oma’s er helemaal niet meer uit, dus onze oma is een hip en een gezellig mens. Roodkapje vlogt en de muziek is poppy.”

Een voorstelling op wieltjes
De voorstelling loopt op rolletjes, volgens Hans. “Letterlijk. We hebben zoveel mogelijk wieltjes aan de voorstelling toegevoegd. Zo staan de decors op wieltjes en rijden de acteurs onder meer op stepjes en rolschaatsen.” Volgens de producent zit de musical vol humor. “Dat vind ik zo leuk van een jeugdvoorstelling. Je stopt er grappen in voor de kinderen, maar ook grappen die over de hoofden van de kinderen gaan en voor de volwassenen zijn. Dat maakt de voorstelling leuk voor de kids, maar minstens zo leuk voor hun ouders die meegaan.”

Marieke Goemans is de leading lady in het stuk. Vorig jaar was zij te zien als Assepoester en dit jaar kruipt ze in de huid van Roodkapje. “Roodkapje is een erg leuke rol”, zegt Marieke. “Roodkapje is een meisje dat van alles overkomt. Het is dan leuk dat de kinderen met mij meeleven.” Marieke houdt, net als de producent, van het jonge publiek. “Kinderen hebben het hart op de tong. Gelukkig is het tot nu toe altijd positief voor mij geweest.” Ze is blij met de vrijheid die ze in de voorstelling krijgt. “Ik kan lekker adlibben en veel en hoog zingen. Heerlijk. Het is erg fijn om met een klein creatief team deze toffe voorstelling neer te zetten.”

Een voorstelling door het hele land.
De musical Roodkapje is tot en met 24 mei te zien in theaters in heel Nederland. In de musical spelen onder andere Marieke Goemans, Thomas Kuijpers en Sanne Franssen. Op zondag 12 januari is Roodkapje te zien in Theater Hanzehof in Zutphen. De voorstelling begint om 14.30 uur. Kaarten zijn te koop via www.hanzehof.nl. Kijk voor meer informatie op www.langhout-theater.nl.