Entertainment

‘Vergeten’ oorlogsfilm eenmalig in Luxor

ZUTPHEN – De spannende oorlogsfilm De overval (uit 1962), nog altijd een van de best bezochte Nederlandse films aller tijden, is woensdag 3 mei eenmalig te zien in het Luxor Theater, Houtmarkt 64 in Zutphen. Acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries verzorgt een inleiding.

Soldaat van Oranje, De aanslag, Oorlogswinter, Het meisje met het rode haar, Bankier van het verzet – de Tweede Wereldoorlog heeft voor tientallen Nederlandse speelfilms verhaalstof geleverd. Maar een van de eerste en spannendste films over de oorlog is zelden of nooit meer te zien. Het betreft De overval, uit 1962, met anderhalf miljoen bezoekers nog altijd een van de best bezochte Nederlandse films aller tijden. Op woensdag 3 mei presenteert Luxor een eenmalige vertoning vanaf 20.00 uur.

Strafgevangenis

De overval vertelt het verhaal van een groep Friese verzetsstrijders die op 8 december 1944 met een spectaculaire overval op de Leeuwarder strafgevangenis zonder bloedvergieten tientallen gevangenen wist te bevrijden. Onder hen bevonden zich kopstukken van het plaatselijke verzet en een politie-inspecteur. Voor sommige gevangenen, ernstig verzwakt door nazi-martelpraktijken, kwam de bevrijding op het nippertje.

Lou de Jong

Historicus Lou de Jong, bekend van zijn monumentale oorlogskroniek Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, tekende voor het scenario. De regie was in handen van de Engelsman Paul Rotha. Tot de acteurs die hun medewerking verleenden, behoorden bekende namen als Kees Brusse, Piet Römer, Yoka Berretty, Bernard Droog, Riek Schagen, Sylvia de Leur en Pieter Lutz. Maar de hoofdrol was voor iemand die hem op het lijf was geschreven: Rob de Vries.

Verzetsman

Rob de Vries, van joodse afkomst, maakte zelf deel uit van de verzetsgroep die verantwoordelijk was voor de vervalsing van zo’n tweeduizend persoonsbewijzen. Ook hielp hij bij de ontsnapping van joodse kinderen uit de Hollandsche Schouwburg, van waaruit ze naar Kamp Westerbork zouden worden overgebracht. Maar zijn sterkste staaltje onverschrokkenheid was zonder twijfel hoe hij in 1943 zijn vriendin uit Westerbork bevrijdde. Vermomd als treinrangeerder reed hij met de posttrein het kamp in; onder lege zakken verstopt reed zijn geliefde mee naar buiten.

Rob de Vries overleed al in 1969. Zijn zoon, de bekende acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries, zal de film inleiden. Tickets à €10,- zijn verkrijgbaar via de website of aan de kassa in het theatercafé.

Foto:

In De overval spelen naast hoofdrolspeler Rob de Vries tal van bekende Nederlandse acteurs.