Entertainment

Samen iets moois mogelijk maken

ZUTPHEN – Binnenkort gaat Theater Hanzehof het gebouw delen met vier nieuwe samenwerkingspartners: lokale omroep Berkelstroom, kunstenaars van Kunst Connectie Zutphen, jeugdtheatergroep WOEST OOST en het Kompaan College met de MediaAcademy.

Zij gaan een deel van hun bestaande activiteiten en nieuwe samenwerkingen onder het dak van het theater ontplooien. Vorige week presenteerden zij hun samenwerking met een live-uitzending vanuit de nieuwe televisiestudio van Berkelstroom.

Johan Boonekamp, interim-directeur Theater Hanzehof: “Hoe gaaf is het dat we deze samenwerkingen mogelijk kunnen maken? Wij hebben de ruimte om het te faciliteren en zetten heel graag onze voorzieningen en expertise in om dingen in Zutphen van de grond te krijgen. Met deze nieuwe ‘bewoners’ van ons pand kunnen we hele mooie dingen mogelijk gaan maken.”

Namens RTV Berkelstroom vertelt Wim Besselink (omroepmanager): “RTV Berkelstroom is sinds 1990 de officiële, lokale publieke omroep van Zutphen. Ooit begonnen in de garderobe van de Hanzehof, en nu vlak voor het komende dertigjarig jubileum in 2020 – via diverse omzwervingen – weer terug in de Hanzehof met verschillende radio- en televisiestudio’s. Deze stap biedt mogelijkheden voor uitgebreide samenwerking met het onderwijs (MediaAcademy), de kunst- & cultuursector, ondernemers en overheden. De programmamakers en redactieleden willen alle lagen en niveaus in de Zutphense samenleving verbinden; met relevante reportages, talkshows, registraties en livestreams zet RTV Berkelstroom in op een gezonde, slimme en verbonden stad.”

Ideale plek

Ria Maasdam van Kunst Connectie Zutphen vertelt: “Kunst Connectie Zutphen gaat vanaf februari een pilot starten met drie opeenvolgende, wisselende tentoonstellingen van beeldende kunstenaars uit met name Zutphen. Waarbij de tentoonstelling prikkelt, ontroert, gelukkig maakt, verwart of bruist. Wij zijn kunstenaars die betrokken zijn bij Kunst Connectie Zutphen of het WAQ. De deelnemende kunstenaars zijn actief in het blijvend ontwikkelen van hun eigen beeldtaal en willen dit in samenhang met andere kunstenaars in de exposities laten zien. De Hanzehof is, met de ambitie om een kunst- en cultuurcentrum voor Zutphen te zijn, de ideale plek om door middel van interactie de inwoners te betrekken bij hedendaagse kunst en vormgeving. Ook kunnen we verder kijken hoe er dwarsverbanden tussen verschillende kunstdisciplines kunnen ontstaan, nu zij zich onder hetzelfde dak bevinden.”

Jonge acteurs

Voor WOEST OOST (zie foto) neemt Irene Kriek (regisseur) het woord: “Theatergroep WOEST OOST heeft een nieuw huis! Vanaf januari 2020 gaat WOEST OOST in de Hanzehof theater maken met jonge, gedreven mensen. Theatergroep WOEST OOST is een trainings- en productiewerkplaats voor jonge acteurs tussen de 15 en 25 jaar en heeft Zutphen als vaste standplaats. WOEST OOST maakt rauwe, beeldende en geëngageerde voorstellingen voor een breed publiek. Theater Hanzehof is de culturele spil van Zutphen en omgeving; het theater biedt de ruimte aan professionals en talent uit de regio. WOEST OOST is dankbaar dat deze plek zijn deuren voor hen openzet.”

Leren in de praktijk

Namens het Kompaan College licht Roos Willemsen (directeur) toe: “Samenwerking met de Hanzehof biedt kansen voor het Kompaan College om onze leerlingen te laten leren in de daadwerkelijke praktijk. Daarnaast willen wij op de locatie van het Kompaan College in Zutphen extra aandacht besteden aan Kunst en Cultuur. Ook om deze ambitie te realiseren is samenwerking met de Hanzehof een kans. Voor wat betreft leren in de praktijk denken we aan diverse mogelijkheden: samenwerking met de Hanzehof en omroep Berkelstroom is een kans om onze leerlingen rondom het profiel Media Vormgeving en ICT te laten leren in de praktijk. Juist de combinatie van B-FM met de kennis van audiovisuele media en de Hanzehof met het leveren van de content is voor onze leerlingen een prachtige leeromgeving. Daarnaast willen we graag onderzoeken of onze leerlingen ook vanuit het profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie bij de Hanzehof kunnen leren. Denk aan gastheerschap, keuken maar ook het helpen organiseren van evenementen. Vanuit het profiel Dienstverlenen en Producten zijn vakken als Presenteren, Promoten en Verkopen en een Multimediale Productie maken interessante vakken om nader te onderzoeken. Het profiel Bouw Wonen en Interieur kent het vak Interieur Ontwerp en Design. Ook daar kunnen we samenwerking onderzoeken. Met andere woorden, er zijn heel veel profielen waarbij we de samenwerking verder kunnen uitbouwen.”