Entertainment

Het ruige leven in een Portugees bergdorp

ZUTPHEN  – Zondag 19 januari om 15.00 uur geeft Wolfram Reisiger een bioscooporgelconcert in Luxor Theater, Houtmarkt 64 in Zutphen. Hij begeleidt op een Baldwin Cinema Organ een van de grote films uit de zwijgende Portugese cinema, Os lobos: een passievol melodrama gesitueerd in de schilderachtige Serra de Cabreira.

In het pure en authentieke Serra da Cabreira (Gebergte van de Geitenhoedster) in Noord-Portugal lijkt het alsof je honderd jaar terug gaat in de tijd. De vrouwen verzamelen zich bij de wasplaats in het dorp. De mannen ontfermen zich over de kleine veestapel van koeien met indrukwekkende horens. Kippen lopen los rond. Rijdend over bergweggetjes, van het ene kleine dorpje naar het andere, zie je watervallen, riviertjes en rotsige, begroeide hellingen, oude boogbruggen, varens, mossen, heide en bremstruiken. Soms passeert een herder met zijn geiten.

Wolven

Hoe het er honderd jaar geleden werkelijk was, is te zien in Os lobos (De wolven), een zwijgende film uit 1923 van Rino Lupo. De wolven uit de titel zijn niet de Iberische wolven die in dit ruige, unieke stukje Portugal leven, maar wolven in mensengedaante. Een kleine boerengemeenschap wordt ontwricht door de komst van een buitenstaander in de persoon van een zeeman. Nadat hij een gevangenisstraf wegens moord heeft uitgezeten, zoekt hij zijn heil in de bergen. Maar het probleem zit in hemzelf: hij kan niet van de vrouwen afblijven, ook niet als ze getrouwd zijn. Dat gaat natuurlijk mis.

Kaartjes zijn verkrijgbaar aan de kassa of via www.luxorzutphen.nl