Entertainment

Even een dagje rechercheurtje spelen

ZUTPHEN – Burgers kunnen vanaf nu onopgeloste moordzaken onderzoeken. Dit onderzoek vindt plaats vanuit huis. De burgers ontvangen de dossiers en toegang tot de misdaad-database met meer dan zeventig gekoppelde video’s, profielen en bewijsmaterialen. Het onderzoek en de documenten zijn volledig gebaseerd op de realiteit. De personen in de zaken zijn fictief.

De moordzaken worden beschikbaar gesteld door de Nationaal Burger Recherche Dienst (NBRD). De NBRD is in het bezit van meerdere fictieve dossiers van moordzaken die tot op heden niet zijn opgelost. Dit biedt burgers de kans om als rechercheur een moordonderzoek te ervaren en bewust te worden van alle aspecten die hierbij aan bod komen. Een rechercheur van de NBRD is gedurende het onderzoek telefonisch en via e-mail beschikbaar voor de burgers.

Voor het onderzoek ontvangen de burgers thuis de dossiers van de moordzaak. De dossiers bevatten onder andere proces-verbalen, verklaringen van getuigen en/of verdachten, foto’s van de plaats delict, plattegronden, krantenartikelen en lijkschouwingsrapport met lijkschouwingsfoto’s. Gedurende het onderzoek hebben de burgers tevens toegang tot de online misdaad database. Hierin kunnen onder andere voertuigen, personen, bewijsmateriaal en dossiers opgezocht worden. Tevens zijn bewakingsbeelden en de verhoren van getuigen en/of verdachten op video te bekijken. Door een bewijsbord en tijdlijn te maken en verbanden te leggen tussen de dossiers van de slachtoffers, ontdekken de burgers nieuwe aanknopingspunten en wordt de zaak opgelost.

Inspective, gevestigd in Zutphen, ontwikkelt moordzaken die burgers in drieënhalf uur oplossen. De moordzaken zijn auteursrechtelijk beschermd en worden begeleid door een rechercheur van de NBRD. Meer informatie over de moordzaken is te vinden op inspective.nl.