Stedendriehoek

Entdag in de Overtuin

WARNSVELD – De Overtuin is de tuin van de historische buitenplaats Welgelegen. Aangelegd in 1832, in de landschapsstijl met de kenmerkende gebogen lijnen van paden, borders en boompartijen. Duizenden sneeuwklokjes en krokussen tooien als voorbodes van de lente de grasveldjes. Afhankelijk van het winterweer zullen ook de toverhazelaar en gele kornoeljes hun tere geel laten zien. Met de Entdag gaat op zondag 1 maart om 11.00 uur het nieuwe Overtuinseizoen van start. In de galerie staan Henny Rossel en Bert Jansen Mananschijn van de Noordelijke Pomologische Vereniging vanaf 12.00 uur klaar om fruitbomen te enten.

Bij deze vermeerderingstechniek wordt op een onderstam een jong twijgje van een bijzonder fruitras vastgezet. Die ent vergroeit met de onderstam en groeit uit tot de stam van een fruitboom. Op deze wijze worden de eigenschappen van de ‘oude’ boom exact doorgegeven aan de nieuwe ent. “Wanneer u thuis een fruitboom heeft waar u graag een jong exemplaar van wilt hebben? Dat kan wanneer u met een 1–jarig twijgje van ongeveer 30 centimeter van uw eigen fruitboom (appel, peer of pruim) naar de Entdag komt.”

Ook wordt er advies gegeven bij de keuze van de verschillende bijzondere fruitrassen uit hun eigen collectie. De pomologen hebben twijgen van buitengewoon smaakvolle oude fruitrassen bij zich, die de tand des tijds hebben doorstaan. Denk aan appelrassen als Sterappel, Notarisappel en de Princesse Noble. Maar ook peren zoals de Suikerpeer, Oomskinderenpeer en Winterrietpeer en tevens pruimen zoals de Reine Claude verte en de Mirabelle. Ook geven de pomologen advies over aanleg en onderhoud van boomgaarden, de aanplant en teelt en ziektebestrijding. Bij voldoende belangstelling zijn zij tot ongeveer 15.00 uur aanwezig. De vrijwilligers van de NPV enten de jonge loot tegen een geringe vergoeding.

De laatste jaren is de belangstelling voor fruitbomen en dan met name voor de oude fruitrassen, aanzienlijk toegenomen. Denk daarbij aan de Stadsboomgaard in Zutphen dat een gemeentelijk groenmonument is geworden. Ook de Overtuin kent een rijke historie van oude fruitrassen. Voormalig bewoonster juffrouw Dora VerLoren van Themaat was de eerste vrouwelijke beroeps fruitteelster en kweekster van Nederland. Rond 1905-1908 legde zij in de Overtuin een vruchtentuin aan met zelf geënt plantgoed. Nog steeds staat er een ‘IJsselpronk’, een zeldzaam appelras dat door haar is ontwikkeld.

Galerie
Zelfs bij regenachtig weer is het na een wandeling door de ontluikende tuin goed toeven in de sfeervolle oude boerderij welke is ingericht als galerie. Daar worden biologische drankjes en overheerlijk Driekant-gebak geserveerd. Momenteel is daar de expositie ‘Windstromen langs de eblijn’ van Henk Gombert te bezichtigen, die op zaterdag 29 februari om 15.00 uur wordt geopend. Zijn schilderijen, vaak lege landschappen, verbeelden regelmatig de uiterwaarden bij de IJssel. Ook de Overtuin is zo’n ‘leeg’ landschap. Maar uiteindelijk ontzettend rijk en gevuld natuurlijk, zoals vele prachtige natuurgebieden dat ook zijn. Ditmaal spelen de ‘lege’ landschappen opnieuw een rol, maar nu vanuit het perspectief van de Waddeneilanden. Op de Opentuindagen en op afspraak te zien tot en met 13 april.

Galerie en terras zijn altijd vrij toegankelijk. De entree voor de tuin bedraagt € 3,00. Kinderen tot 16 jaar onder begeleiding hebben vrij toegang. Molenstraat 6 in Warnsveld. Geopend van 11.00-17.00 uur. Meer informatie op www.deovertuin.nl info@deovertuin.nl  of 0575-559989.