Stedendriehoek

Drie dagen lang jazz in alle stijlen

ZUTPHEN – In het weekend van 25, 26 en 27 oktober staat de compacte, historische binnenstad van Zutphen voor de derde keer in het teken van de jazz. Van welke jazzstijl? “Van vele”, zeggen de organisatoren. “Want, waar de meeste festivals gespecialiseerd zijn in één stijl (blues, oude stijl, boogie woogie, modern), biedt dit Zutphense festival een brede mix van allerlei jazzstijlen en zelfs van stijlen die je misschien geen jazz mag noemen, maar die er wel degelijk aan verwant zijn.”

De naam Jazz & So is vier jaar geleden heel bewust gekozen: ‘So’ staat voor de semi-jazz. “Het grote voordeel van deze opzet – maar liefst 35 bands op 27 locaties – is dat je altijd wel iets van je gading vindt.”

Op de (markt)zaterdagmiddag zijn er fraai geüniformeerde streetparadebands en een dansgroep in het centrum. Op (koop)zondag is er een dagprogramma, vanaf een koffie/lunchconcert om 11.30 uur door Sweet Silver en Co bij Hotel ’s Gravenhof tot een swingend orgelconcert (van Bach tot Beatles) om 20.00 uur op het Bader-orgel van de Walburgiskerk. “Dit is door niemand minder dan Bert van den Brink, een fenomeen op dit instrument, die speelde met grootheden als Chet Baker en Toots Tielemans.”

Daartussenin, van 14.00 tot 18.00 uur, kun je terecht op veel gezellige plekken. “Je kunt naar De Korenbeurs, waar pianist Mr. Big Hand Tom de piano teistert met waanzinnige boogies. Of je gaat naar ‘t Atrium voor authentieke en prima dansbare Afro Cuban Jazz door het trio Jorge Martinez Galan. En als je kans ziet je naar binnen te wurmen bij het altijd stampvolle café De Deur, zal je moeite ruimschoots worden beloond door de Boogie Blues Brothers met country, blues en rock & roll.”

Ook de New Orleans/Dixieland-liefhebbers worden op hun wenken bediend door Lolla Palooza, Fetze’s Dixieland Jazzband, de Diksie Krekkers en het huisorkest van Jazz & So, de Old Iezer Jazz Band. Ook deze dag zijn streetparadebands en een dansgroep te bewonderen. “Aan het eind van de dag lekker een hapje eten, met als extra gerecht een heerlijk stukje jazz? Vanaf 17.30 uur kun je voor dinnerjazz terecht bij Wijnbar Nic & Ik, Restaurant Olive en Restaurant by Chiel. Op je diner (en twee heel bijzondere concerten) na, is het allemaal gratis, al wordt een vrijwillige bijdrage aan een van de collectanten op prijs gesteld.” Zie ook de website www.jazzandsozutphen.nl