Stedendriehoek

De toekomst van de landbouw

BRUMMEN – Op zaterdag 14 september van 11.00 tot 17.00 uur is ‘de toekomst van de landbouw’ het thema van een infomarkt/proeverij en een serie lezingen, op de biologisch-dynamische boerderij De Meander, Zutphensestraat 296 in Brummen. Producenten laten hier wijn, kaas, pesto, fruitbeleg en nog veel meer proeven. De infomarkt biedt slim gereedschap, boeken en informatie over biodiversiteit.

De lezingen gaan over: Wat moet er anders in de landbouw? Hoe kan het anders? En wat gebeurt er in Brummen? Vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is mevrouw Inge Lardinois aanwezig. Ze is MT-lid bij de directie Plantaardige Agroketens en Voedselkwaliteit en zal bij de opening spreken over de landbouwvisie van minister Schouten ‘landbouw, natuur en voedsel: waardevol & verbonden’.

De eerste spreker is Meino Smit. Hij heeft jarenlang het gebruik van energie in de landbouw bestudeerd. Hij vergelijkt 1950-2015-2040. In 1950 was het energiegebruik in de landbouw in Nederland efficiënter dan nu. Zijn conclusie is: er is steeds heel veel meer energie nodig voor steeds minder meeropbrengst. Dit houden we niet lang vol. Dit moet anders, en dat kan ook.

De tweede spreker is Jan Dirk van der Voort, van de Remeker Kaas. Hij vertelt hoe hij als gangbare veehouder stopte met onthoornen van koeien, met antibiotica, met kunstmest en bestrijdingsmiddelen en nu een renderend biologisch bedrijf heeft en de beste kaas van Nederland maakt.

Over het derde thema ‘welke duurzame initiatieven zijn er in de landbouw in Brummen’ spreken Ronnie Horstman en Piet Moerkens van Stichting Het Anker. Deze stichting is eigenaar van grond en verpacht die aan biologische of biologisch-dynamische boeren. Zo krijgt de biodiversiteit in de toekomst meer kans. Hun verhaal gaat over het inrichten van Het Levende Landgoed.

Marijn Struik is voedselcoördinator in de gemeente Brummen en begeleidt projecten van boer tot bord. Dat levert meer op voor de boer en brengt de consument goedkoper en verser voedsel. Zijn verhaal gaat vooral over de relatie landbouw-zorg door de jaren heen. De lezingen zijn om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Daartussendoor zijn er rondleidingen over De Meander.

Voor meer informatie over het programma en deelnemers aan de proeverij/infomarkt, zie de website www.demeanderbrummen.nl