Stedendriehoek

De portretten van Willem den Ouden

ZUTPHEN – Zondag 18 maart vindt de officiële opening plaats van de tentoonstelling De Portretten van Willem den Ouden in Museum Henriette Polak. Den Ouden kent grote bekendheid als schilder van het rivierenlandschap van de Betuwe. Dat hij ook begenadigd portrettist is, bleef lange tijd onderbelicht. Ter gelegenheid van Willem den Oudens negentigste verjaardag toont Museum Henriette Polak een overzicht van zijn portretoeuvre. De tentoonstelling wordt 15.30 uur geopend door Ben van der Velden, schrijver en oud-journalist van NRC handelsblad.

Landschapsschilder en begenadigd portrettist
Willem den Ouden (1928) is een van de beste landschapschilders van Nederland. Hij is niet voor niets bekend als schilder en beschermer van het rivierenlandschap in de Betuwe. De afgelopen vijftig jaar maakte hij schilderijen, aquarellen, tekeningen, etsen en litho’s van het landschap aan de Waal bij Varik, waar hij sinds 1967 woont. Veel van zijn werken zijn opgenomen in museale collecties in binnen- en buitenland. Dat Den Ouden ook een begenadigd portrettist is, bleef lange tijd onderbelicht. Toch maakte hij in de afgelopen zeven decennia ook regelmatig portretten. Te oud om nog buiten het landschap te schilderen, legt hij zich sinds 2010 helemaal op het portretteren toe. Hij schilderde onder meer een indrukwekkende reeks zelfportretten. Ook schilderde Den Ouden verschillende vrienden, buren en kennissen. 

Ter gelegenheid van Willem den Oudens negentigste verjaardag, toont Museum Henriette Polak een uniek overzicht van zijn portretoeuvre, dat blijk geeft van zijn scherpe, maar altijd humorvolle en liefdevolle oog. Daarnaast verschijnt De portretten van Willem den Ouden, een rijk geïllustreerd boek, geschreven door Gijsbert van der Wal (uitgeverij De Weideblik).