Stedendriehoek

‘De beste wijnen en dat uit eigen land’

ZUTPHEN – Een wijngaard in de Achterhoek. In 2012 is wijngaard De Fiere Wijnakker opgestart door initiatiefnemers Anita en Erik Geerders. “Het was 2004 toen een aantal Achterhoekse wijnbouwers besloten om te gaan samenwerken, om zo de Nederlandse wijnbouw nieuw leven in te blazen en met een sterk product te komen”, vertelt Anita. “Door coöperatief aan het werk te gaan werd een duidelijk doel nagestreefd: de productie van wijnen met een duidelijk Achterhoeks karakter en van sublieme kwaliteit.”

Anita heeft tropische en biologische landbouw gestudeerd in Deventer en Wageningen en daarna werkte zij in landen als Peru, Tanzania en Guatamala. Het bracht haar ervaring, die zij gebruikt voor haar kijk op de wereld. Nu is zij werkzaam als wijngaardenier, wijnmaker en excursieleider. Bij De Fiere Wijnakker kunnen groepen en families terecht voor onder andere proeverijen. Daarvoor is een ruimte ingericht waar een collectie (uiteraard zelf geproduceerde) wijnen langs de wand staat. 

De natuur mag hier zijn gang gaan
De druiven op de wijnakker worden op natuurlijke wijze geteeld. “Wij gebruiken de natuur en daarmee hélpen wij de natuur. Het natuurlijk evenwicht blijft zo in balans. Om ons perceel ligt een windsingel: een mix van inheemse struik- en boomsoorten. Niet alleen zorgt dat voor een mooi decor, maar daarnaast wordt ook het natuurlijk evenwicht verbeterd. Neem de muizen en andere kleine zoogdieren die profiteren van het voedselaanbod. Tegelijkertijd trekken zij uilen aan. Vlinders, bijen en hommels komen af op nectar en stuifmeel, maar ook insecten zoals kevers, sprinkhanen en spinnen houden zich op aan de randen van de omgeving. Zo hopen wij ook de suzukivlieg te kunnen bestrijden. Nu hangen wij de druiven in vlieszakjes en spuiten een laagje kalk. Het is arbeidsintensief en we zouden liever zien dat een predator uit de natuur deze taak overneemt.” 

Het is veel werk, maar het levert wel een mooi product op. De Achterhoekse wijnen worden op steeds meer plaatsen verkocht. “Met zeven Achterhoekse wijnboeren en deskundige wijnmakers uit binnen- en buitenland maken wij wijn volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Wij hebben gezamenlijk vier kwaliteitslijnen ontwikkeld: onze talenten, alleen goanders, op holt en brut. Deze zijn alleen te koop tijdens een wijnproeverij of via onze wederverkopers.” Voor meer informatie: www.defierewijnakker.nl