Stedendriehoek

Bijlo spreekt met Mannink

ZUTPHEN – Donderdagavond 13 juni vanaf 19.30 uur interviewt cabaretier Vincent Bijlo dichter Eke Mannink in Zutphen, aan Kerkhof 16, naast de Walburgiskerk. Het gesprek met de huiscolumnist van deze krant vindt plaats in de schrijversserie van boekhandel Van Someren en Ten Bosch.

‘Zo stroom ik van je over’, Manninks romandebuut, verscheen vorig jaar zomer. Het is een poëtisch geschreven relaas over de gevolgen van een adoptie. Sinds het boek uitkwam, ontving de auteur veel reacties. Niet alleen van mede-geadopteerden, ook van zogenoemde afstandsmoeders en andere al of niet betrokkenen.

Zo besteedde de Spaanse krant El Pais aandacht aan haar boek en reisde een ministerieel medewerker uit Den Haag af voor overleg. Mannink: “Ik had het idee dat ik na het schrijven van dit boek wel klaar zou zijn met het thema adoptie. Maar dat gaat me niet lukken. Het onderwerp leeft. De regering begint na de zomer een groot opgezet onderzoek naar de binnenlandse adoptiepraktijk in het verleden. Omdat ik merk dat veel betrokkenen zich gesteund voelen door het lezen van onder meer mijn boek, ben ik inhoudelijk betrokken bij dat onderzoek. En wat ik helemaal mooi vind: mijn poëzie óók. Dat vind ik een van de boeiende dingen van poëzie, en van literatuur in het algemeen: dat het direct van invloed is op het dagelijks leven, dat het mensen kan steunen en troosten, maar ook anders kan laten kijken naar zaken waarvan ze dachten dat ze er een duidelijke mening over hadden. Woorden als werkzame bestanddelen zogezegd; ze kunnen gedachtenstromen losmaken, nieuwe inzichten geven en mensen bij elkaar brengen die dat in eerste instantie nooit hadden verwacht.”

Inmiddels verscheen een nieuwe, zesde, dichtbundel van Mannink: ‘Familieberichten (gedichten als kiemcellen)’. Het eerste deel van deze bundel is gerelateerd aan de thematiek van haar roman. Maar als je goed leest, zie je dat de andere dat ook zijn. Alleen verandert de toon: die gaat van wrang naar vrij. Van beklemmend naar open.

De auteur veranderde door het schrijven van‘Zo stroom ik van je over’ en de reacties erop. Hoe? Dat en meer tovert interviewer en meester-luisteraar Vincent Bijlo voor u boven tafel. 

De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door Maarten van de Velde (klarinet) en Jan Guichelaar (gitaar). Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij Van Someren en Ten Bosch, in de winkel aan Turfstraat 19, of via de website www.somerentenbosch.nl