Stedendriehoek

Bewogen eerste jaar voor Musea Zutphen

ZUTPHEN – Op 12 mei 2017 openden de Musea Zutphen – het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak – de deuren in het Hof van Heeckeren. Dit jaar vieren de Musea Zutphen het éénjarig bestaan op deze locatie.

Dit bijzondere moment moet natuurlijk gevierd worden. Bezoekers worden op zaterdag 12 mei feestelijk ontvangen in het Hof van Heeckeren. Dit jaar zijn de Musea Zutphen ook geopend met Pinksteren.

Het is een bewogen eerste jaar geweest voor de Musea Zutphen. Drie maanden na de opening verwelkomden de Musea Zutphen de 25.000e bezoeker al. Een mooi moment om even bij stil te staan. Het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak hebben in 2017 mooie tentoonstellingen gemaakt met onder anderen de kunstenaars Jet Rotmans, Arie Schippers en animalier Hetty Heyster. De bruikleen van twee bronzen beelden van de wereldberoemde Rembrandt Bugatti was de kers op de taart voor de tentoonstelling van Heyster. Het eerste kalenderjaar sloten wij af met ruim 50.000 bezoekers in zeven maanden tijd. Een topprestatie!” vertelt Anne Stolwijk.

In 2018 maken de Musea Zutphen een vliegende start met tentoonstellingen als ‘Lage Landen’ en ‘De portretten van Willem den Ouden’. De tentoonstelling ‘Lage Landen, Schatten uit het Rijks’ is te bezoeken in het Stedelijk Museum Zutphen. De eerste tentoonstelling uit een reeks reizende tentoonstellingen. Rode draad van de reeks is de identiteit van Nederland. De verborgen parels uit het Rijksmuseum worden getoond, net als topstukken uit eigen collectie. Design-duo Atelier NL geeft een hedendaagse reflectie op het thema in de presentatie ‘Zwartgoed’. Lage Landen is nog tot en met maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag) te bezoeken.
In Museum Henriette Polak lachen de prachtige portretten van Willem den Ouden de bezoekers toe. Den Ouden is bekend als schilder en beschermer van het rivierenlandschap van de Betuwe. Dat hij begenadigd portrettist is, bleef lange tijd onderbelicht. Museum Henriette Polak toont een uniek overzicht van zijn portretoeuvre, dat blijk geeft van zijn humoristische en liefdevolle oog.

De grote verrassing van afgelopen jaar was natuurlijk de vondst van de geroofde zilverschat in 2013. De meeste museale zilverstukken zijn teruggevonden en pronken nu in het Stedelijk Museum Zutphen, waar zij een plek kregen in de vaste collectiepresentatie.