Stedendriehoek

Begraafplaatsenen antisemitisme

WARNSVELD – Momenteel is de expositie Joodse Begraafplaatsen in de Achterhoek te zien in ’t Warnshuus, Dreiumme 43 te Warnsveld.

De expositie is gebaseerd op het verhaal van Franzi Grun, een jonge joodse vrouw die in de oorlog als onderduikster bij de grootouders van fotograaf Ruud Smit in Utrecht woonde. Voor haar grote liefde Max Falk meldde zij zich vrijwillig in kamp Westerbork. Franzi gaf een Zeiss-Ikon camera in bewaring bij de moeder van Ruud. Franzi keerde niet terug uit de oorlog, zij werd in Auschwitz vermoord. De camera is uiteindelijk in bezit gekomen van Ruud.

In zijn tienerjaren heeft hij met de camera leren fotograferen. Met de camera van Franzi wil Ruud graag het verhaal van Franzi vertellen. Zo is het idee ontstaan om de Joodse begraafplaatsen in de Achterhoek te fotograferen met de camera van Franzi. In de doka van Ruud Smit in Doesburg worden deze zwart-witfoto’s afgedrukt. Dit heeft geresulteerd in een expositie van de foto’s die te zien zijn in ’t Warnshuus.

Op woensdagavond 3 juli om 19.30 uur geeft fotograaf Ruud Smit een lezing over de aanleiding en de  achtergronden van de expositie. De toegang is gratis. Verder is er aandacht voor Franzi Grun, de camera, christendom en antisemitisme. Tijdens een rondleiding vertelt Ruud Smit over de overeenkomsten en verschillen tussen de begraafplaatsen en de keuzes die hij heeft gemaakt. Op de website www.diefranzi.nl  leest men meer informatie over dit bijzondere project.