Stedendriehoek

Ambacht 21 bouwt aan de toekomst

ZUTPHEN – Kies voor een toekomst die je voldoening geeft: ga werken met je hoofd, handen en hart. Ambacht 21 wil op 15 september 8- tot 14-jarigen én hun ouders laten ervaren wat dat inhoudt. “Een ambacht is niet ouderwets, vakmensen maken gebruik van oude en de nieuwste technieken”, benadrukt Judith Blekman, voorzitter van de stichting. En er zit toekomst in: Gelderland telt momenteel een miljoen vacatures.

Nog niet eerder was er zoveel vraag naar mensen. Zeker in de techniek en de zorg. Maar hoe vul je die vacatures in? Naar verwachting wordt het aantal vacatures, ook in de Achterhoek, voorlopig alleen maar groter. “Jaarlijks stromen 75.000 vakmensen uit, terwijl er 30.000 worden opgeleid”, weet Frans Manders, die de stichting ondersteunt. Als die plaatsen niet worden ingevuld, stagneert straks de maatschappij. Wie ontwikkelt dan de elektrische auto? Wie onderhoudt de zonnepanelen? Hoe houden we onze monumentale gebouwen in stand? Er is veel onderzoek naar gedaan hoe jongeren enthousiast gemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld een baan in de techniek. “De zaadjes daarvoor moeten nu al worden geplant.” Dus pakt de stichting het festival jaar dit jaar groots aan. Het is belangrijk dat jongeren (en volwassenen die toe zijn aan een carrièreswitch) zien welke bijzondere ontwikkelingen en interessante banen bestaan. Denk aan 3D-printen, of kleding maken van koeienmest.

Beleven en doen
Tijdens het belevings- en doefestival op 15 september, dat dit jaar al voor de vijfde keer wordt georganiseerd, kan iedereen kennismaken met die spannende beroepen. In het centrum van Zutphen maakt jong en oud kennis met ambachten en techniek, vooral door zelf de handen uit de mouwen te steken. De activiteiten vormen een aaneenschakeling van de Pelikaanstraat, via de markten naar de Marspoortstraat.   Het festival valt in het nationale Open Monumentenweekend. Voor het onderhoud en restauratie zijn goed opgeleide vakmensen nodig. Op het festival zijn daar voorbeelden van te zien.

Kinderen mogen vooral ook zelf aan de slag. Bijvoorbeeld om een sleutelhanger te smeden, een kussen te maken of te timmeren. Ze ontdekken hoe je met een 3D-printer een onderdeel kunt maken om een muziekinstrument te repareren of een 3D-ontwerp voor de restauratie van een gebouw.

De stichting Zutphen Ambachtstad werkt samen met het Platform Techniek Zutphen , onderwijs en bedrijfsleven om een succes te maken van de dag. De dag is gratis toegankelijk. Bij sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage voor de materiaalkosten gevraagd.  Bedrijven die willen meedoen kunnen zich aanmelden tot 1 juni. Voor meer informatie: www.ambacht21.nl.