Stedendriehoek

Als de rook om je hoofd is verdwenen

ZUTPHEN – Wielersportvereniging ETP Zutphen is vanaf 1 juli 2018 rookvrij. “Sporten is gezond, terwijl (mee)roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op onze sportvereniging. Daarom vraagt ETP aan iedereen die op het sportterrein komt, voortaan het terrein rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil ETP kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken”, aldus clubvoorzitter Adrie Kemper.

“Iedereen is en blijft welkom op onze vereniging, ook rokers! Wel vraagt ETP aan rokers om buiten het zicht van kinderen en buiten het terrein te roken. De entree en plekken binnen ons sportterrein, zoals langs de lijn en het terras, zijn rookvrij.”Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken, zoals andere sporters, trainers en ouders. Kemper: “Het bestuur en de leden zijn van mening dat sporten en roken niet bij elkaar passen. ETP wil een gezonde sportomgeving waar een goed voorbeeld gegeven wordt. Een rookvrij sportterrein draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.” 

Rookvrije Generatie
Hij vervolgt: “De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ werkt toe naar een samenleving waarin we opgroeiende kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Iedere week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één te veel. We streven ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken. Daarvoor is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken. De sportomgeving is een belangrijke omgeving in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom draagt een rookvrij sportterrein bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.” Tenslotte geeft Kemper ook aan wat de volgende stap zal zijn in het traject: “Een rookvrij sportpark Zuidveen.”