Stedendriehoek

Aftrap voor rookvrij sportcomplex

ZUTPHEN – Voetbalvereniging FC Zutphen heeft de aftrap gegeven voor het invoeren van een rookvrij sportcomplex. Met ingang van 1 juli is het gehele complex rookvrij. De vereniging wil hiermee aansluiten bij de landelijke ontwikkelingen en deelt de mening dat roken en sport niet bij elkaar passen. De komende tijd worden voorbereidingen genomen om op 1 juli gezond van start te gaan.

Veel kinderen brengen een groot deel van hun vrije tijd door op de sportvereniging. Daarom vraagt FC Zutphen aan iedereen die op het sportcomplex komt, voortaan het terrein rookvrij te houden om kinderen het goede voorbeeld te geven. Hiermee wil de vereniging kinderen beschermen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken. Als kinderen anderen zien roken, lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere sporters, trainers en ouders. Zien roken, doet roken.

 

Hartstichting

Roken speelt een belangrijke rol bij het krijgen van hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Het initiatief van FC Zutphen sluit aan bij de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Initiatiefnemers van deze beweging zijn de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds en inmiddels hebben vele partners zich aangesloten. Deze beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.

 

“Bij FC Zutphen verandert er verder niet zoveel. Iedereen is en blijft welkom op de vereniging, er verandert alleen een huishoudelijke regel. Er mag vanaf 1 juli niet meer worden gerookt op het complex. Eigenlijk heel simpel en gewoon”, aldus woordvoerder Gerjan Nijland. “Het is mooi om te zien hoe het draagvlak voor de Rookvrije Generatie groeit en hoe steeds meer sportverenigingen op weg gaan naar rookvrij. Als grootste sportvereniging van Zutphen hoopt FC Zutphen het goede voorbeeld te geven, ook voor de andere verenigingen in de omgeving.”