Stedendriehoek

Aftrap Hanzejaar in Zutphen

ZUTPHEN – “De Hanze, dat is lef, samenwerking, ondernemerschap en over grenzen heen kijken. Het is juist die samenwerking die het mogelijk maakt om een Hanzejaar te maken zoals we dat nu hebben, waarin gezamenlijke producten worden gebrouwen. Je ziet dat het enorm verbindt.”

Met die woorden lanceerde wethouder Rick Verschure, samen met Matthijs Spits van de gemeente Zutphen en Bastiaan Wevers van Zutphen Promotie, vorige week donderdag de campagne ‘Van alles aan de Hanze in Zutphen’. Daarmee is het Hanzejaar in Zutphen officieel geopend.

Tegelijkertijd met de lancering van de campagne werden ook de speciale Hanzekrant en de première van het nummer ‘Welkom in de Stad’ van de Zutphense artiest Pjotr gevierd. Alle organisatoren van ‘Hanze’-activiteiten en ook de acht andere Hanzesteden waarmee Zutphen dit Hanzejaar viert, waren uitgenodigd. (Foto: Pim Helmich)

Van alles aan de Hanze in Zutphen

Wethouder Rick Verschure gaf vol trots een inspirerend welkomstwoord over de betekenis van de Hanze voor Zutphen en Nederland. Hij benadrukte de invloed van de Hanze op de economische groei en de culturele uitwisseling tussen steden. Ook sprak hij zijn enthousiasme uit over de activiteiten die het komende jaar georganiseerd worden in Zutphen en de andere Hanzesteden, zoals tentoonstellingen, muziek, theater en sport. Wethouder Rick Verschure: “Het is prachtig wat hier is neergezet in een paar maanden. We hebben samen de schouders eronder gezet en een fantastisch programma gemaakt – voor ieder wat wils, jong en oud, iedereen telt mee.”

Van 3D Hanze Streetart route tot theater op het water

Bastiaan Wevers, programmamanager van het Hanzejaar, onthulde aan de genodigden de eerste activiteiten en evenementen die tijdens het Hanzejaar te beleven zijn in Zutphen. Vanaf nu kunnen inwoners en bezoekers van de stad daar niet omheen: te beginnen met de 3D Hanze Streetart Route vanaf 1 mei. Maar er is meer; zo is er vanaf 3 juni een grote Hanzetentoonstelling te zien bij Musea Zutphen en geniet je op 16 en 17 september van The Weight of Water, spectaculair theater op het water van de Jachthaven Noorderhaven. Wat er allemaal gaat gebeuren is te zien in de speciale Hanzekrant. Deze krant, een uitgave van Zutphen Promotie, vertelt over de Hanze in het verleden en over hoe de Hanze dit jaar wordt gevierd. De Hanzekrant is gratis op te halen bij de VVV.

Ode aan de stad met eigen Hanzesong

Een ander hoogtepunt van de opening was de première van het nummer ‘Welkom in de Stad’ van Pjotr. Hij schreef het nummer speciaal voor het Hanzejaar en het is een ode aan de stad Zutphen en de Hanze. Pjotr: “Met het nummer hoop ik terug te kijken naar het verleden van onze stad: waar we trots op kunnen zijn en wat de stad maakt tot iets waar een verhaal in zit. Daarnaast wil ik vooruitkijken naar alle mooie dingen die we nu samen, in deze stad met zoveel historie, kunnen doen.” De clip van ‘Welkom in de Stad’ is te zien op Vimeo: https://vimeo.com/inzutphen/hanzejaarzutphen

De campagne ‘Van alles aan de Hanze in Zutphen’ laat zien dat de Hanze veel meer is dan alleen een historische gebeurtenis. Het is een netwerk van steden die samenwerken op economisch, cultureel en politiek gebied. Het Hanzejaar is er voor iedereen, van jong tot oud. In de binnenstad, dorpen en wijken van de gemeente Zutphen. Kom naar Zutphen en ontdek de Hanze en alles wat zij te bieden heeft. Bekijk het programma op www.hanzejaarzutphen.nl of in de Hanzekrant.