Stedendriehoek

Actie aardgasloze toekomst

ZUTPHEN – In Zutphen begint een medewerker van het gasbedrijf aan zijn laatste werkdag. We zien hem op weg naar zijn afspraken. Dit gebeurt in een gespeeld filmpje van de gemeente over de aardgasloze toekomst. Aanleiding voor het filmpje is dat lang niet iedereen weet dat ook Zutphen vanaf 2050 zonder aardgas stookt en kookt. Terwijl de gemeente daar nu al wel aan werkt.

Samen met inwoners, organisaties en bedrijven maken ze plannen voor een toekomst met alternatieve, duurzame energie. Dit gebeurt omdat Nederland, net als veel andere landen, het Klimaatakkoord van Parijs heeft ondertekend. Daarin spraken ze af om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 1,5 graad. En daarom moet het Nederlandse energieverbruik CO2-neutraal worden, onder meer door te stoppen met aardgas. Bij de verbranding van aardgas komt namelijk CO2 vrij. Als gemeente heeft Zutphen de taak om te kijken hóe we verder kunnen zonder aardgas. 

In ‘Zutphen van de Toekomst’ maakt de gemeente plannen voor een aardgasloze toekomst, samen met inwoners, organisaties en bedrijven. Dit project is nu begonnen in Voorsteralleekwartier-Noord en Berkelpark. Daar gaan twaalf ambassadeurs hun buren uitnodigen om plannen te maken. Daarnaast is er een Virtuele Wijk waar Zutphenaren ideeën opperen. Die worden meegegeven aan alle andere wijken in Zutphen. Uiteindelijk moet elke buurt en wijk voor 2023 een plan hebben om van het aardgas af te gaan.

Drie filmpjes
“Je merkt dat het besef dat we naar een duurzame, aardgasloze toekomst gaan bij veel mensen nog moet groeien”, vertelt wethouder Coby Pennings. “Verbeelding is een van de manieren om daarvoor te zorgen.” Daarom komen er drie filmpjes waarin Zutphen en een toekomst zonder aardgas centraal staan. Het eerste filmpje is nu af en wordt verspreid via social media van de gemeente en samenwerkingspartners. Ook is het te zien in de twee Zutphense bioscopen. De filmpjes zijn gemaakt door het Zutphense ‘The One Minute Company’. Twee andere filmpjes zijn later dit jaar af en tonen onder meer inwoners die nu betrokken zijn bij duurzame energie.

Koploper
“Naast de filmpjes betekent het ook heel veel voor de bewustwording van mensen, dat inwoners die betrokken zijn bij ‘Zutphen van de Toekomst’ elkaar vertellen over een duurzame toekomst zonder aardgas”, zegt de wethouder. Zutphen werkt aan de duurzame, aardgasloze toekomstplannen in het Gelders Energieakkoord (GEA). Algemeen secretaris Thijs de la Court van het GEA: “Zutphen loopt hierin inmiddels voorop. Er gebeurt al veel en de gemeente werkt op een zorgvuldige en professionele manier aan de plannen. Betrokken partijen, van bedrijven tot inwoners, doen volwaardig mee.” Meer informatie en het filmpje staan op www.zutphen.nl/zutphenvandetoekomst