Stedendriehoek

Aan de slag voor behoud boomgaarden

ZUTPHEN – Noeste arbeid in de gure winterkou? Geen probleem voor de vele deelnemers aan de eerste officiële hoogstambrigade voor de Zutphense boomgaarden. De afgelopen weken zijn al vijftien deelnemers gestart met een van de cursussen. Het project is het resultaat van een meerjarige samenwerking tussen de gemeente Zutphen en Landschapsbeheer Gelderland, gesteund door de provincie Gelderland.

Coby Pennings is blij met de start van het project: “Ik wilde dit doe-project heel graag naar Zutphen halen. Het is een mooie voortzetting van onze inspanningen op groen erfgoed, participatie voor de openbare ruimte en fruit in stad. Ook Warnsveld komt mooi aan bod binnen dit project. Betrokkenheid bij je omgeving vind ik erg belangrijk. Deelnemers doen niet alleen heel veel kennis op tijdens de cursussen, maar leren ook de mooiste stukjes Zutphen kennen.”

Landschapsbeheer Gelderland gaat in Zutphen en Warnsveld drie projecten uitvoeren. Dat zijn het beplantingsproject ‘Warnsveld in het groen’ en de langdurige inzet van twee nieuwe hoogstambrigades voor het snoeiwerk van de (oude) hoogstamboomgaarden in Zutphen. “We zijn heel blij dat de provincie Gelderland de aangevraagde subsidie heeft toegekend. Hiermee kunnen we ongeveer 62,5 procent van de kosten voor de brigades betalen”, vertelt Pennings enthousiast. Voor het beplantingsproject, dat volledig in het Nationaal Landschap De Graafschap ligt, draagt de provincie 75 procent bij. Het overige deel van de kosten (ongeveer 11.000 euro) draagt de gemeente bij. Deelnemers zijn nog steeds welkom en ook (oude) boomgaarden kunnen worden aangemeld via Landschapsbeheer Gelderland.