Zorg

Zorgkosten in het buitenland. Hoe zit dat?

Als je in het buitenland zorg nodig hebt, wil je natuurlijk weten of je dan niet na afloop een dure rekening moet betalen. De zorgverzekering afdeling van UnitedConsumers heeft de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet.

Vanuit de basisverzekering
Heb je alleen een basisverzekering? Dan worden alle spoedeisende geneeskundige kosten vergoed tot aan het Nederlandse tarief. Mocht je dus een behandeling nodig hebben die duurder is dan het vastgestelde Nederlandse tarief dan betaal je het verschil zelf. Mocht de zorg voortvloeien uit risicovolle activiteiten (denk daarbij aan bepaalde sporten) dan worden de kosten vaak niet of niet volledig vergoed.

Met een buitenlanddekking
Als je bij het afsluiten van je basisverzekering ook een aanvullende buitenlanddekking afsluit, worden de  spoedeisende geneeskundige kosten vergoed tot aan het Nederlandse tarief. Mocht je behandeling duurder zijn dan het Nederlandse tarief dan worden deze vergoed door je buitenlanddekking. Meestal wordt door een aanvullende verzekering een dekking geboden van twee keer de kosten van het Nederlandse tarief of een volledige dekking.

Met een reisverzekering
Mocht je een reisverzekering afsluiten naast je basisverzekering dan worden er weer andere dekkingen geboden. Vaak geldt wel een eigen risico op de reisverzekering. Dit heeft niks te maken met je eigen risico van je basisverzekering. Door een reisverzekering af te sluiten kan je dekkingen kiezen die passen bij de reizen die jij wil gaan maken. Hierdoor kan het handig zijn om voor deze optie te kiezen. Als je bijvoorbeeld van plan bent te gaan duiken of op wintersportvakantie te gaan, dan kan het zijn dat dit valt onder risicovolle sporten. Bij het afsluiten van deze extra dekking ben je ervan verzekerd dat je geen hoge rekening krijgt die je zelf moet betalen als er toch onverhoopt een ongeluk op de piste gebeurt. Ook kan je een dekking afsluiten voor autohulp of rechtsbijstand.

Wie vergoedt de kosten
Als je in het buitenland zorgkosten hebt, dan neemt de partij die als eerste door je wordt aangesproken de nodige acties om hulpverlening in te schakelen. Nadat de hulpverlening is ingeschakeld en de administratie binnen is, zullen de kosten bij de juiste partij worden verhaald. Zo vallen dan de medische kosten onder de basisverzekering. Kosten die enkel onder je reisverzekering vallen, zullen dan door de reisverzekeraar worden gedekt.

Op reis met alle verzekeringen
Als je op reis gaat heb je sowieso altijd je verplichte basisverzekering die sommige kosten wellicht al vergoed. Een aanvullende dekking zorgt daarnaast voor extra vergoedingen en een reisverzekering zorgt ervoor dat je nader kunt bepalen welke zaken jij graag vergoed wil hebben die passen bij de reizen die je gaat maken. Toch kan het zijn dat je zorgkosten zelf moet betalen. Dat komt omdat er voorwaarden van toepassing kunnen zijn, die bepaalde kosten uitsluiten. Wil je weten of alles gedekt is? Neem dan alle polisvoorwaarden goed door. Dan kom je niet voor vervelende verassingen te staan. Ook kan je zo voorkomen dat je teveel betaalt door je dubbel te verzekeren. Dat scheelt natuurlijk weer!