Winacties

‘We rijden vol vertrouwen de toekomst in’

Robin Küller (rechts) voegde zich afgelopen voorjaar als nieuwe 3JS-gitarist bij Jan Dulles (midden) en Jaap Kwakman.

APELDOORN – Voor het eerst in hun bestaan zijn de 3JS bezig met een clubtour, die het Volendamse trio – vanzelfsprekend – naar zalen brengt waar ze nooit eerder hebben opgetreden. “We zijn gemotiveerd uit de zomerperiode gekomen”, glimlacht zanger Jan Dulles (44). “Met gelukkig veel werk voor de deur: het tweede deel van de tour en daarnaast zijn we volop bezig met het songmateriaal voor het nieuwe album dat in februari volgend jaar verschijnt.”

Ik spreek hem vlak voordat hij weer naar de opnamestudio vertrekt. “Het is momenteel weer knap hectisch, ja. Optredens en radio- en televisieopnamen, zoals voor het SBS6-programma Het Mooiste Liedje. Daar gaan we graag heen, want er zijn in ons land helaas al zo weinig muziekprogramma’s voor optredende artiesten.” Dulles nam in 2010 deel aan het tweede seizoen van Beste Zangers (toen nog: De beste zangers van Nederland) op Ibiza. Hij verzucht en lacht: “Toen bestond er nog geen Spotify, anders had ik wellicht nog een grote hit gescoord met een nummer van De Kast.” Zanger Syb van der Ploeg van deze Friese band maakte destijds ook deel uit van de line-up in het goed bekeken televisieprogramma.

Ouderwets knallen
Vrijdag 15 november brengt de clubtour de Noord-Hollanders naar podium Gigant in Apeldoorn. Inmiddels een half jaar is Robin Küller (27) de nieuwe gitarist van de 3JS. Na eerder (vader) Jaap en (zoon) Jan de Witte is Küller de derde gitarist die de honkvaste Dulles en Jaap Kwakman (42) completeert. Dulles knikt: “Hij speelt alsof ie al jaren deel uitmaakt van de band. De tour loopt ontzettend goed. We zijn er in het voorjaar mee gestart en elk optreden is een feestje. Bij theaterconcerten houd je je qua geluidsvolume nog een beetje in, maar in de clubs kun je ouderwets knallen op het podium. Het zijn echt twee totaal verschillende werelden. Deze tour biedt bovendien de uitdaging om een nieuw, jonger publiek te veroveren.” Door het enthousiasme van de zanger heen klinkt ook spijt door. Spijt dat de 3JS nooit eerder zo’n tour hebben gemaakt. “Maar het kón ook niet eerder. Al die jaren zaten we constant volgeboekt, met de laatste vijf jaar daarbovenop nog een speciale Kersttour. Geen klacht hoor, integendeel. We vinden vooral de diversiteit in de dingen die we doen zo leuk.”

Harmonieus
Met de komst van Küller waait er weer een frisse wind door het Volendamse gezelschap. “Toen Jan de Witte begin dit jaar aangaf iets anders te willen gaan doen, hadden we een paar maanden de tijd om een nieuwe gitarist te vinden. We wilden bij voorkeur weer een Volendammer, zeker ook om logistieke redenen. De opnamestudio is bijvoorbeeld voor ons op loopafstand.” In Küller vonden Dulles en Kwakman niet alleen een prima gitarist maar ook een uitermate talentvolle zanger. “Zijn stem harmonieert uitstekend met die van ons. En wat natuurlijk ook geweldig is voor Robin: hij heeft meegeschreven aan het nummer De Toekomst en dat werd prompt onze nieuwe single.”

Met hun meest recente ‘boreling’ zijn de 3JS vaak op de radio te horen. Elke plaat van het drietal, intussen alweer elf, lijkt muzikaal niet op de voorgaande. “De eerste drie albums hebben we zelf geproduceerd, daarna hebben we met veel plezier met andere producers gewerkt. Dat is voor ons een bijzonder leerzame periode geweest, een creatief proces. Voor de komende plaat hebben we echter de productie weer in eigen handen genomen via Jaap Kwakman. Wij verschillen nog weleens van smaak, maar zelden van mening, dus werken we organisch naar het nieuwe album toe.”

Soundscapes
Tijdens de huidige clubtoer hanteert de band een vaste setlist, waarop ditmaal niet alle ‘vanzelfsprekendheden’ van een 3JS-concert staan vermeld. Zo ontbreekt bijvoorbeeld het immens populaire Wiegelied van het debuutalbum Watermensen uit 2007. Dulles lacht: “Dat is voor het publiek wel even schrikken, ja, haha. Maar ze krijgen toch waar voor hun geld, want we bieden een lange show van één uur en drie kwartier, inclusief toegiften.” De 3JS worden op de podia muzikaal bijgestaan door drummer Ton Dijkman, bassist Wilbrand Meischke en toetsenist Nils Davidse. “Nils verrijkt onze muziek met schitterende soundscapes. Hij doet live echt verrassende dingen met onze liedjes. Zozeer zelfs, dat wij af en toe in verbazing en bewondering omkijken”, aldus de goedlachse Dulles.

Symbolisch
Terugkijkend op de creatieve jaren kan de Volendamse vocalist alleen maar heel content zijn: “Ik heb mooie albums mogen maken met fijne mensen, ik heb de hoofdrol mogen spelen in The Passion, we hebben met de 3JS meegedaan aan het Eurovisie Songfestival. Het zijn alles bij elkaar enorm inspirerende jaren geweest.” Maar naast een tevreden terugblik kijkt Dulles vooral ook verwachtingsvol naar de jaren die nog komen. “De huidige single De Toekomst is op alle fronten symbolisch. We zijn muzikaal een nieuwe weg ingeslagen en met het gevoel dat de muziek ons geeft, hebben we meer dan ons doel bereikt. In de videoclip zitten we in een auto en ook dat is symbolisch; we rijden immers zo vol vertrouwen de toekomst in.”

Vrijkaarten
Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek maken kans op vrijkaarten voor het concert van vrijdag 15 november in Gigant, door uiterlijk woensdag 6 november te mailen naar: winactie@stedendriehoek.nl