Winacties

Lange Mannen komen naar Omnisport

APELDOORN – Van 12 tot en met 29 september is Nederland samen met Frankrijk, België en Slovenië gastheer van het EK Volleybal voor mannen. Het is na 1985 en 1997 de derde keer dat Nederland dit elitetoernooi mag organiseren. De Nederlandse speelsteden zijn Rotterdam (Ahoy), Amsterdam (Sporthallen Zuid) en Apeldoorn (Omnisport). In Apeldoorn worden op zaterdag 21 september twee achtste finales gespeeld. Twee dagen later, op maandag 23 september, is Omnisport het decor voor de kwartfinale.

Aan het Europees Kampioenschap nemen 24 landen deel, die zijn verdeeld over vier poules van zes. De top-vier van iedere poule plaatst zich voor de achtste finales. In Nederland wordt gespeeld tot en met de kwartfinale. De halve finales vinden plaats in Slovenië en Frankrijk, de wedstrijd om het brons en de finale in Frankrijk.

Oranje, dat in september 2018 verrassend in de top-acht eindigde op het wereldkampioenschap in Italië en Bulgarije, speelt zijn eerste drie poulewedstrijden (tegen Montenegro, Oekraïne en Polen) in de Rotterdamse sporttempel Ahoy. In 2015 werd in Ahoy het record ‘meeste toeschouwers bij een volleybalwedstrijd in Nederland’ verbroken. Bijna 11.000 mensen zagen in Rotterdam de finale van het EK Vrouwen: Nederland-Rusland.

Poulewedstrijden vier en vijf (tegen Estland en Tsjechië) van Nederland worden gespeeld in de Amsterdamse Sporthallen Zuid. Deze historische locatie vlakbij het Olympisch Stadion was jarenlang de thuisbasis van Oranje. In de hoofdstad werd in 1985 de finaleronde van het EK gespeeld. De wedstrijden in Amsterdam zijn beslissend voor de eindrangschikking in de poule en dat heeft direct invloed op de sterkte van de tegenstanders in de knock-out fase.

Apeldoorn is een van de bekendste volleybalsteden van Nederland en herbergt roemruchte verenigingen als Dynamo en Alterno. De afgelopen jaren werden er veel grote volleybalevenementen georganiseerd in deze stad, zoals het WK en EK Beachvolleybal, het EK Volleybal Vrouwen 2015 en andere internationale competities zoals de Volleyball Nations League. In Apeldoorn wordt gespeeld in Omnisport, de prachtige topsportaccommodatie aan De Voorwaarts. In Apeldoorn worden twee achtste finales gespeeld op zaterdag 21 september en de kwartfinale op maandag 23 september. Indien Oranje de poulefase overleeft, spelen de Lange Mannen sowieso in Apeldoorn.

EK historie
In 1985 organiseerde Nederland voor het eerst het EK Mannen. De speelsteden waren destijds Voorburg, Zwolle, Den Bosch, Groningen en Amsterdam. Het Oranje van bondscoach Geert Trompetter, nog in het pre-Bankras tijdperk, eindigde als tiende.

In 1997 begon het Nederlands team van bondscoach Toon Gerbrands als Olympisch kampioen als favoriet aan het EK in eigen land, dat in Den Bosch en Eindhoven werd gespeeld. De Lange Mannen maakten hun favorietenrol volledig waar, verloren in het hele toernooi slechts een set en werden glansrijk Europees kampioen.

In samenwerking met de NeVoBo mag Uitgeverij Stedendriehoek vrijkaarten weggeven voor de wedstrijden in Omnisport te Apeldoorn. Belangstellenden kunnen tot uiterlijk maandag 16 september een mailtje sturen naar: winactie@stedendriehoek.nl