Winacties

‘Keuzes maken met flinke dosis humor en zelfrelativering’

DEVENTER – Op woensdag 2 mei om 20.00 uur staat Tineke Schouten in de Deventer Schouwburg. Al 35 jaar verkeert Tineke aan de top en dat wordt dit jaar gevierd met de voorstelling T-Splitsing. Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek maken kans op vrijkaarten voor de voorstelling.

Na 35 jaar non-stop in het theater vragen mensen steeds vaker: hoe lang denk je dit nog te gaan doen? Tineke Schouten antwoordt dan resoluut: “Ik wil nog wel 20 jaar door!” Dus kijkt Tineke in haar nieuwe voorstelling T-Splitsing eerst maar eens vol humor terug op de bijzondere levenswendingen uit haar verleden. 

Acht maanden op tournee, een tv-show, schrijven aan een nieuw programma, Tineke maakt steevast werkweken van 60 uur. “Ik houd van die rush. Het is m’n sport, m’n dagbesteding, m’n hobby, laat me dat nog maar een tijdje doen. Maar op mijn leeftijd zijn  er wel momenten dat ik denk: hoe lang houd ik dit nog vol?” Dus flirt Tineke soms met de gedachte om meer rust te nemen.

Weifelaar
Het is duidelijk een innerlijke tweestrijd van aan de ene kant de passie voor het beroep, en aan de andere kant tijd maken voor gezin en familie. De kleinkinderen in het buitenland, leuke reisjes met de echtgenoot, of zo maar eens een lange wandeling met de hond; ondanks Tineke’s voorliefde voor Ierse Setters is het toch weer een asielhondje geworden. “Ik ben een weifelaar, typisch Tweelingen. Altijd maar wikken en wegen. Maar voorlopig ga ik gewoon door, samen met 15 personen cast & crew. Sommigen zijn al 30 jaar bij me! Alleen daarom al is het voor mij geen keuze om te stoppen. Zij moeten ook hun hypotheek betalen.” 

Bewustzijn
Aan de basis van alle kolder, grappen en de gevoelige noten, ligt bewustzijn. “Ik vind het zeker in deze tijd belangrijk dat mensen stilstaan bij wat ze doen. Bij de keuzes die ze maken. En dat mag best met een flinke dosis humor en zelfrelativering.” Tineke voelt het vooral als een innerlijke natuur om zichzelf als automatisch te verplaatsen in anderen. Zo komt ze ook op haar typetjes: “Ik kan geen keiharde meningen geven, want alles heeft een reden. Mensen zeggen en doen dingen niet voor niets. Wel kan ik dingen uitvergroten, zodat we onszelf er allemaal een beetje in herkennen.”

Basis
In het decor staat een grote boom. Voor Tineke symbolisch voor waar ze vandaan komt. “Je zou kunnen zeggen dat mijn moeder de wortels zijn. Zij heeft ons bijgebracht om altijd door te zetten. En mijn vader is de stam, de normen en waarden. Het is nooit een keuze voor me geweest om daar vanaf te keren. Alle vertakkingen zijn slechts de T-splitsingen die ik in mijn leven ben tegengekomen. Mijn moeder zei altijd: ‘kind ga door, je brengt de mensen zoveel goeds’. Tineke zegt het met een bescheiden verontwaardiging. “Het is eerder andersom: de mensen brengen mij zoveel goeds! Goed doen vind ik wat de Rode Kruiswerkers doen, die doorgaan tot ze weggebombardeerd worden. Of vroeger de missiewerkers, zoals mijn oom Rinus.” 

Beslissingen
Tegelijkertijd vraagt Tineke zich af of je tegenwoordig nog wel iets goed kúnt doen? “Met gluten in broodjes-gezond, en pvc in flesjes water wordt het ons wel erg lastig gemaakt”, grapt ze. “We maken allemaal honderden keuzes op een dag, maar als je echt op een T-splitsing staat volg je dan je verstand of je hart? Laat je je leiden door je partner? Je kinderen? Je buren?”

Ondanks het wikken en wegen kiest Tineke zelf uiteindelijk met haar gevoel. “Er is weinig waar ik met spijt op terug kijk. En dat is ook te danken aan de rationele noot die mijn man in de beslissingen brengt. Soms moet je het lef hebben om iets geen keuze te laten zijn, zoals mijn dochter en schoonzoon deden. Zij Nederlands, hij Marokkaans. Daar kies je niet voor, maar zeker ook niet tegen! Dan gaat het om liefde, en beslis je om te dealen met de rest eromheen.” 

Geloof
De stamboom Schouten is ooit vier eeuwen geleden begonnen in West-Friesland. “Inmiddels hebben we het hele palet aan mogelijkheden wel voorbij zien komen, het is net een waaierboom. Colombianen, Italianen, Amerikanen, Joden, Moslims, Christenen, heel rijk en een beetje arm, alles gaat er door elkaar. Zelfs Paris Hilton is nog een tijdje lid van de familie geweest.”

Het is dan ook niet zozeer religie, maar wel geloof dat Tineke langs de T-splitsingen van haar leven leidt. “Ja, ik geloof in gebed, en in dankbaarheid. En in zorgen voor elkaar. Ik kan geen leed en onrechtvaardigheid aanzien, en wil geloven in iets mooiers na de dood. Hoe oneerlijk is het anders gesteld? Ik vraag me ook altijd af vanuit welke overtuiging mensen keuzes maken. Als je het zo goed hebt als wij, en je gelooft werkelijk dat er maar één leven is, hoe kan je dan met goed fatsoen in je ivoren torentje blijven zitten? Ga als de sodemieter iets doen om te helpen het leven van anderen beter te maken. Doe wat je kunt!”   

Lezers van deze krant die kans willen maken op vrijkaarten voor de show, kunnen tot uiterlijk vrijdag 27 april 12.00 uur een mail sturen naar redactie@stedendriehoek.net. De winnaars krijgen ook per mail bericht.