Winacties

De vis wordt duur betaald in schouwburg

DEVENTER – Donderdag 31 januari staat de musical Op Hoop van Zegen op de planken in de Deventer Schouwburg. Deze oer-Hollandse musical, gebaseerd op het toneelstuk van Herman Heijermans, kent een topcast met Bill van Dijk, Mariska van Kolck, Joke de Kruijf, Rolf Koster en vele anderen. Niet voor niets kent De Volkskrant de recensie ‘wonderschone composities’ toe.

Het wel en wee van de vissersweduwe Kniertje en de andere vrouwen die hun geliefden aan de zee verloren, laat niemand onberoerd. Zeker wanneer Knier voor het gruwelijke dilemma komt te staan of ze haar jongste zoon Barendje ook naar zee zal sturen. Hun gevecht om te overleven, gebukt onder het harteloze beleid van reder Bos en andere sociale misstanden, leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald.

Sinds de première in 1900 is de klassieker Op Hoop van Zegen het meest gespeelde Nederlandse toneelstuk ter wereld en staat de toneelversie met regelmaat op het repertoire van de Nederlandse gezelschappen. Ook werd het diverse malen verfilmd. De musicalversie laat zien dat het vissersdrama ook nu nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. In een zorgvuldige bewerking met prachtige muziek en aangrijpende spelscènes zal de musical Op Hoop van Zegen velen wederom ontroeren. Indrukwekkend, aangrijpend en eerlijk: theater van nu zoals Herman Heijermans het ooit heeft bedoeld.

Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek die kans willen maken op vrijkaarten, kunnen tot uiterlijk maandag 28 januari 12.00 uur een e-mail sturen naar redactie@stedendriehoek.nl.