Stedendriehoek

Water drinken in het buitenland; is dat wel verstandig?

STEDENDRIEHOEK – In Nederland is het de normaalste zaak van de wereld dat we overal water uit de kraan kunnen drinken, maar dat kan in het buitenland heel anders zijn. Het leidingwater kan niet schoon zijn en daardoor ongeschikt voor ons om te drinken. Op de website www.waterinhetbuitenland.nl, een initiatief van drinkwaterbedrijf Vitens, is veel informatie te lezen over waar je gerust uit de kraan kunt drinken en waar niet.

In Europa is water uit de kraan relatief veilig om te drinken. De meest bekeken landen op de Vitens’ website zijn: Spanje Frankrijk Italië Turkije en Griekenland waarbij het alleen in Turkije wordt afgeraden water te drinken uit de kraan. Dit heeft te maken met het gechloreerde water dat daar uit de kraan komt. Ook in Spanje kan het water een chloorsmaak hebben maar dit kan wel worden gedronken en biedt geen gevaar voor de gezondheid.

De kans om ziek te worden door het drinken van Europees kraanwater is heel klein volgens de website Water in het Buitenland. Risico’s kunnen ontstaan bij kleine waterwinningen waar het leidingnet minder goed onderhouden is. Hierdoor is deze op sommige plaatsen niet schoon of  staat er niet genoeg druk op het net waardoor het water stil valt en bacteriën in het leidingnet komen.

In sommige landen wordt het water gereinigd met chloor wat kan zorgen voor maag- en darmklachten. De kans hierop is echter klein volgens de website omdat Europees kraanwater aan Europese normen moet voldoen. De controles op deze normen is streng. Daarbij zorgt het chloor juist voor het doden van de schadelijke bacteriën en zou dit niet de maag- en darmklachten veroorzaken. In veel Zuid-Europese landen heeft het water een chloorsmaak waardoor de inwoners zelf ook vaak flessen water kopen.
Een oplossing tegen de chloorsmaak is een paar druppels siroop of citroensap aan het water toevoegen waardoor de chloorsmaak zal verdwijnen.

Voor de reizigers die het verderop zoeken: het water is Noord-Amerika is veilig om te gebruiken terwijl in Azië Afrika en Zuid-Amerika het gebruik van kraanwater wordt afgeraden. In zo’n geval is het aan te raden flessen water te kopen of het water te koken filteren of te desinfecteer.

Als je trouwens flessen drinken koopt is het belangrijk dat je altijd de dop controleert. Is deze niet eerder open geweest? En gebruik geen ijsklontjes net als groente die is gewassen in ongekookt water. Ook voor het poetsen van je tanden en het schoonmaken van je lenzen kun je beter water uit een fles gebruiken. Heb je je per ongeluk vergist en krijg je maag- of darmklachten? Hoewel het niet fijn is gaan deze klachten – als gevolg van onveilig water – vanzelf over.

Als je op vakantie gaat kun je op de website www.waterinhetbuitenland.nl per land kijken of je er water uit de kraan kunt drinken.