Stedendriehoek

Vrijwilligerswerk bij de Voedselbank Apeldoorn

APELDOORN – Voedselbank Nederland kent zo’n 170 vestigingen door het hele land. Een daarvan is Apeldoorn, waar wekelijks ruim 200 voedselpakketten klaar worden gemaakt. Iedere dinsdag delen de vrijwilligers deze van 15.30 tot 17.30 uur uit. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar er zit een hele organisatie achter deze pakketten.

“Onze chauffeurs rijden iedere dag rond om goederen op te halen”, vertelt coördinator van de hal Dirk-Jan Steendijk (60). “Dit kan onder andere in Arnhem zijn, Epe, Apeldoorn of Vaassen. De chauffeurs gaan langs bij bedrijven, supermarkten en groothandels die spullen over hebben. Een keer per jaar hebben we ook een inzamelingsactie. Daarnaast krijgen we giften, scholen helpen ons mee en de kerken verzamelen iedere maand een bepaald artikel in waar wij behoefte aan hebben. Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen de Voedselbank een warm hart toedragen.”

De Voedselbank is een non-profitorganisatie, die bestaat uit alleen maar vrijwilligers. Dirk-Jan is sinds mei 2017 betrokken bij de Voedselbank. Op de website zag hij een uitdagende vacature staan, waar hij enthousiast op reageerde. “Ik heb een half jaar aangekeken hoe alles relden en zeilden. Toen is een collega van mij met pensioen gegaan en op dat moment heb ik het stokje overgenomen. Het is heel leuk. We hebben behoorlijk wat stappen gemaakt dit jaar: het magazijn en het logistieke verhaal loopt nu heel goed. We zoeken nog wel wat vrijwilligers op sleutelposten zoals coördinator van vrijwilligers, coördinator logistiek en coördinator publiciteit.”

Functieomschrijving

Als coördinator van vrijwilligers ben je voornamelijk bezig met vrijwilligers werven, sollicitatiegesprekken voeren, verjaardagkaartjes sturen of eventueel een bezoekje brengen aan zieke vrijwilligers. “Dat schiet er nu vaak bij in, omdat we er niemand voor hebben.” Als coördinator logistiek regel je het logistieke verhaal en bezoek je bedrijven en instellingen om producten en voedsel te werven. De coördinator publiciteit houdt zich bezig met de communicatie naar buiten en de promotie van de Voedselbank. “Daarnaast zijn wij ook op zoek naar chauffeurs, vrijwilligers die op dinsdag van 09.00 tot 18.00 uur kunnen helpen en op donderdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur. Je mag ook een paar uur helpen.”

Wat bieden jullie aan?

De Voedselbank biedt een hele gezellig werksfeer aan, vertelt Dirk-Jan. “En een heel voldaan gevoel dat je iets kan doen voor je medemens, die het niet breed heeft. Daarnaast bieden wij ook maatschappelijke stages aan, zodat jongeren kennis kunnen maken met ons werk.”

Geïnteresseerd in een van de functies? “Meld je dan aan via de website. Dan neem ik contact met je op. Ik nodig je uit voor een gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.” Klik hier voor meer informatie.